Drone aanval Jeddah treft F1 hoofdsponsor

Het tweede Grand Prix weekend van het nieuwe seizoen is al meteen ondergedompeld in controverse. Een serie drone-aanvallen door de Jemense Al-Houthi rebellen heeft enkele faciliteiten van F1's technische partner Aramco getroffen.

Drone aanval Jeddah treft F1 hoofdsponsor

Slecht nieuws voor de organisatie van de tweede Grand Prix van Saoedi Arabië: gisteren werd bevestig dat de Jemense Al-Houthi rebellenbeweging een gecoördineerde serie drone en raketaanvallen uitgevoerd heeft op de onderdrukkende oliestaat, aldus Bloomberg.

Hoofddoelwit van de aanval was Aramco, het Saoedische staatsoliebedrijf. De door Iran gesteunde beweging raakte een brandstofdepot in Jazan, een LPG-fabriek in Yanbu en een distributiecentrum in F1-stad Jeddah. Bij die laatste aanval ontstond een kleine brand, maar de operaties van Aramco werden naar eigen zeggen niet onderbroken.

Burgeroorlog

De aanvallen zijn een gevolg van de burgeroorlog in Jemen, die al sinds 2014 woedt. Een coalitie geleid door Saoedi Arabië organiseert een militaire interventiecampagne in het land, waarbij de Houthis het doelwit werden van bombardementen door Saoedische vliegtuigen. Als staatsoliebedrijf werkt Aramco uiteraard indirect mee aan de campagne, waardoor het een groot doelwit is voor de Houthis.

'Say No To War'

De situatie in Jemen is uiteraard veel te complex om hier uit te leggen, maar het effect op de PR van de Formule 1 is dat niet. De sport hamert de laatste paar jaren steeds meer op initiatieven om de klimaatproblematiek en de ongelijkheid, onrecht en oorlog in de wereld aan te pakken. In de praktijk komt daar echter bijzonder weinig van terecht.

Het grootste voorbeeld van die hypocrisie is de lucratieve deal met Aramco: een enorme vervuiler die eigendom is van een bruut regime. Het bedrijf is nu al twee jaar een officiële partner van de F1. De kleuren van de ironische 'Powered by Hybrid'-campagne komen zelfs doodleuk van Aramco. Daarnaast pronkt Aston Martin trots met Aramco als titelsponsor, ondanks het sociale activisme van sterrijder Sebastian Vettel.

#WeRaceAsOne

Naast ongemakkelijke momenten voor de marketingjongens leveren de aanvallen twijfels op over de veiligheid van de tweede Grand Prix van Saoedi Arabië.

Het circuit was al gevaarlijk genoeg zonder rondzwervende drones en ballistische raketten. Vooralsnog is er echter geen sprake van dat de race afgelast of verplaatst wordt.

Onder het inmiddels ludieke motto #WeRaceAsOne gaat het F1-circus dus gewoon door.

Formule 1
  • Mercedes-AMG Petronas F1 Team, McLaren, Red Bull Content Pool, Formula 1