Formule 1 gaat groen met nieuwe 'Powered by HYBRID' logo's

Met een nieuwe achtergrond en logo's probeert de sport het groene imago meer glans te geven. De 'Powered by Hybrid'-campagne moet het commentaar over de gedempte V6 turbo-hybrides doen verstommen.

Formule 1 gaat groen met nieuwe 'Powered by Hybrid' logo's

Sinds 2014 moeten we in de F1 het monotone gebrom van de 1,6 liter V6 turbo-hybrides aanhoren. De Power Units kregen vanaf hun introductie voortdurend kritiek, niet alleen vanwege het gebrek aan geluid, maar ook vanwege de noodzaak om brandstof te sparen. In de eerste jaren van de formule moesten de coureurs hun wagens zelfs rondenlang uit laten rollen in de remzones om aan de finish te kunnen komen.

V6 onder vuur

Gelukkig is er sinds die tijd een hoop verbeterd: de motoren zijn nu luider, betrouwbaarder en veel krachtiger dan voorheen. Wat volgens de F1 door het overgrote merendeel van de fans echter vergeten wordt is dat de PU's 'de meest efficiënte verbrandingsmotoren ter wereld zijn.'

Een thermische efficiëntie van 52% is inderdaad indrukwekkend, maar er wordt door de sport toch te weinig aandacht aan besteed. Door de recente gesprekken over een nieuwe formule vanaf 2025/2026 is de V6 turbo-hybride juist in opspraak geraakt vanwege z'n enorme complexiteit, torenhoge kosten en het gebruik van traditionele fossiele brandstoffen.

Nieuwe reclameborden

De groeiende druk op de F1 om groener te worden heeft geleid tot een nieuwe marketingcampagne. In plaats van in te zetten op het spektakel van de sport zal de organisatie vanaf de Grand Prix van Sao Paulo in Brazilië gaan schermen met milieuvriendelijke leuzen op de groen/blauwe achtergrond van grote sponsor Saudi Aramco. Juist, dat is het staatsoliebedrijf van Saoedi Arabië. Detail.

Verder krijgt het F1-logo het onderschrift 'Powered by HYBRID since 2014' mee en pronkt de organisatie met de claim 'The world's most efficient engine'.

CO2-neutraal

Ondertussen werkt de Formule 1 samen met de FIA nog hard aan manieren om het groene imago waar te gaan maken. Vanaf volgend jaar zullen de teams verplicht 10% ethanol toe gaan voegen aan de brandstof. De volgende generatie Power Units zal vervolgens ontworpen worden voor 100% duurzame brandstoffen, met of zonder extra elektrische assistentie en vierwielaandrijving. Tegen 2030 moet de sport als geheel CO2-neutraal worden.

Formule 1
  • Formula 1, Red Bull Content Pool