Human Rights Foundation roept artiesten op F1 Saoedi Arabië te boycotten

De mensenrechtenorganisatie heeft onder andere DJ Tiësto, Justin Bieber en David Guetta gevraagd afstand te nemen van de Grand Prix in Jeddah. Meewerken aan een PR-evenement voor een 'bruut regime' kan volgens HRF niet door de beugel.

Human Rights Foundation roept artiesten op F1 Saoedi Arabië te boycotten

Het is de grootste plotwending sinds The Sixth Sense: de Grand Prix van Saoedi Arabië ligt onder vuur van mensenrechtenorganisaties. Wie had dat gedacht? In een open brief probeert de Human Rights Foundation onder leiding van schaaklegende Garry Kasparov en CEO Thor Halvorssen de groep artiesten die ingehuurd is voor het evenement over te halen toch thuis te blijven. Op het weekend van 3 tot 5 december zouden grote namen als Jason Derulo, DJ Tiësto, A$AP Rocky, Justin Bieber en David Guetta optredens gaan geven.

DJ Tiësto en Max Verstappen, Zandvoort 2021.

De oproep van HRF

Kasparov en Halvorssen roepen de artiesten op niet mee te werken met het 'brute regime' van kroonprins Mohammed bin Salman. Onder leiding van 'MBS' maakt de Saoedische staat zich volgens HRF schuldig aan het discrimineren van politieke dissidenten en anders geaarden, worden de individuele rechten van burgers teveel ingeperkt, de media gecensureerd en activisten voor vrouwenrechten vastgezet.

"We schrijven u om dringend te informeren over de mensenrechtencrisis in Saoedi Arabië: om uit te leggen welke rol het regime van MBS gespeeld heeft in het schenden van de rechten van tientallen miljoenen Saudis. Om te vragen dat u de ongelukkige implicaties van uw verbintenis met de brutale dictatuur overweegt, en om met alle respect te vragen dat, met inachtneming van uw status als een wereldwijde persoonlijkheid, u deze kans nemen om het mensenrechtenbeleid van Saoedi Arabië op een positieve manier te beïnvloeden door uw optreden af te zeggen, als een symbool van solidariteit met het voortgaande lijden van het Saoedische volk."

De brief noemt ook dat HRF verantwoordelijk was voor de productie van The Dissident, een documentair over de moord op journalist Jamal Khashoggi. In de film werden sterke aanwijzingen gepresenteerd over de betrokkenheid van de Saoedische overheid bij de aanslag.

Sportswashing

HRF waarschuwt de celebrities bovendien dat ze pionnen zijn in een spel om Saoedi Arabië een beter publiek imago mee te geven. De Grand Prix moet als bliksemafleider werken voor de sociale problemen in het omstreden land. De kroonprins is hier zelfs zo ver in gegaan dat de doorgaans zeer strenge hoofddoekenplicht niet geldt op het circuit. Dat strookt immers niet met het westerse karakter van de sport en roept bovendien veel teveel moeilijke vragen op:

"Het Saoedische regime is blij om grote bedragen te betalen aan internationale beroemdheden om het koninkrijk een dun laagje waardigheid mee te geven, zo lang de voortdurende breuken met mensenrechten binnen Saoedi Arabië maar niet genoemd worden."

De vertegenwoordigers van de artiesten hebben nog niet op de oproep gereageerd. Gezien de lucratieve bedragen die er in omloop zijn hoeven we er waarschijnlijk ook niet veel van te verwachten. De F1 rijdt immers maar al te graag in dergelijke landen, zoals we gezien hebben met de toevoeging van het minstens zo diverse en inclusieve Qatar.

Formule 1
  • Formula 1