Alpine wil in 2030 een competitieve vrouw in de F1 zetten

Het team met de roze vlakken op de wagen zet vol in op de zoektocht naar een echt snelle vrouw. Volgens CEO Laurent Rossi is het hoog tijd dat alle vooroordelen en mythes over vrouwen in de autosport doorbroken gaan worden. De komende acht jaar zullen voor het project bepalend zijn.

Alpine wil in 2030 een competitieve vrouw in de F1 zetten

Het is alweer dertig jaar geleden dat een vrouw een poging deed zich voor een Grand Prix te kwalificeren. Giovanna Amati kwam in haar beroerde Brabham echter nooit verder dan de 30ste (!) plek, ver buiten de toegestane grid van 26 auto's.

Na Amati kwamen alleen Susie Wolff-Stoddart nog in actie tijdens een GP-weekend, met vier tests in 2014 en 2015. Sindsdien is het echter angstvallig stil op vrouwelijk F1-gebied. Alpine CEO Laurent Rossi wil daar echter verandering in gaan brengen.

Acht jaar

Met een nieuw, intensief opleidingsprogramma wil Rossi binnen acht jaar een F1-waardige vrouw gaan vinden. En dan niet zomaar een Latifi of een Mazepin, maar een echt competitieve coureur. De eerste 'vier of vijf' meiden zijn al aangemerkt voor een karting debuut.

"Er is geen reden waarom vrouwen de F1 niet kunnen bereiken. Het is een lange weg - een programma van acht jaar - vanaf nu. De eerste vier of vijf meisjes zullen in de komende weken beginnen in de karting."

Gek genoeg vergat hij te benoemen dat Alpine al een vrouwelijke coureur ondersteunt: W-Series racer Abbi Pulling is immers al lid van het Alpine Affiliates programma. De 19-jarige Britse heeft tot nu toe echter nog geen echte potten kunnen breken.

Myth Busted

Het doel van het nieuwe programma is om alle mythes en vooroordelen rond vrouwen in de autosport te ontkrachten. Door vrouwen dezelfde kansen te geven als mannen moet volgens Rossi duidelijk worden dat er geen wezenlijk verschil is tussen de geslachten:

"We gaan zelfs zo ver dat we denken dat we een invloed kunnen hebben op de manier waarop mythes ontstaan, en we willen ze ontkrachten: 'Vrouwen zijn fysiek niet capabel'...'Vrouwen zijn lichamelijk en mentaal niet capabel'....Vrouwen zouden dat niet moeten doen....Er zijn geen rolmodellen.'"

"Het idee is: 'Laten we alles vanaf het begin aanpakken en er zeker van zijn dat we een pad bouwen, op dezelfde manier dat we het pad bouwen voor mannen.' Ik ben ervan overtuigd dat als we dat zo doen we de kans voor vrouwen om te slagen vermenigvuldigen."

"Ze krijgen nooit de juiste opleiding, de steun van organisaties - mogelijk, de aandeelhouders - om er te komen en daarom is het nooit gebeurd. Je hebt vrouwen die straaljagers vliegen, opstijgen in raketten en astronauten worden. Ze kunnen een ongelooflijke hoeveelheid fysieke en intellectuele restricties aan: ze zijn extra-capabel. Zij zouden een Formule 1 auto kunnen besturen, daar ben ik zeker van. Het is gewoon een kwestie van de juiste omgeving bieden."

Old man Alonso

Als groot voorbeeld om de vooroordelen rond vrouwen in de F1 te doorbreken neemt Rossi zijn eigen rijder: Fernando Alonso. De gisteren 41-jaar oud geworden veteraan is volgens Laurent immers al ver over zijn fysieke piek heen. Een tien jaar jongere vrouw in dezelfde conditie zou hem zelfs kunnen verslaan. Rossi ziet dus niet in waarom een vrouw geen F1-auto zou kunnen besturen:

"Als we kijken naar alle [huidige] coureurs, ze hebben niet allemaal dezelfde bouw. Ze doen niet dezelfde training. Ze zijn erg verschillend. Ik denk niet dat het brute fysieke is die wordt gebruikt in de Formule 1. Het is een beetje vergezocht, maar als je kijkt naar Fernando Alonso, iedereen vraagt zich af waarom hij een Formule 1 auto bestuurt als veertigplusser."

"Ik denk dat dat is omdat het niet zo belangrijk is om super-atletisch te zijn. Want dat is hij niet. Hij is ongelooflijk fit maar hij is geen Olympiër, en als hij een F1-auto kan besturen als 40-jarige, dan zie ik niet in waarom een super fitte vrouw van 30 het niet zou kunnen. Ik ben er vrij zeker van dat een super fitte 30-jarige vrouw Fernando zou verslaan bij de meeste fysieke activiteiten, want ik ben zelf 40 en ik weet wat dat met je doet. Dus als hij nu een F1-auto best goed kan besturen, dan is het een goed voorbeeld van dat fysieke kracht geen factor is."

Formule 1
  • BWT Alpine F1 Team, Red Bull Content Pool