Alpine zet eerste vrouwen in F1-wagen in Saoedi Arabië

Het in roze gehulde F1-team liet in Saoedi Arabië twee vrouwen een demo uit te laten voeren met een oude F1-wagen. De demo is een primeur in het onderdrukkende land, waar vrouwen maar sinds kort achter het stuur mogen kruipen.

Alpine zet eerste vrouwen in F1-wagen in Saoedi Arabië

Dit weekend rijdt de Formule 1 voor de tweede keer op de straten van het Saoedische Jeddah. Ondanks raket en drone aanvallen en het slechte imago van het sociaal niet bijzonder progressieve land ziet de sport geen problemen met het houden van de Grand Prix.

De recente push voor diversiteit en inclusiviteit werd al snel aan de kant geschoven in ruil voor vette oliedollars.

Toeristische demorun

Bij Alpine besloten ze het diversiteitsstokje over te nemen. Voorafgaand aan het raceweekend zette het team FIA Women in Motorsport Commission-lid Aseel Al Hamad en W-Series coureur Abbi Pulling in een blauw geschilderde Lotus E20. In samenwerking met het Saoedische toerismebureau werd een route uitgelegd langs de toeristische hoogtepunten van het land.

Grote mijlpaal

Alpine prijst de actie aan als de eerste keer dat vrouwen in een F1-auto stappen in Saoedi Arabië. In een land waar vrouwen pas sinds 2018 zelf mogen rijden is dat een grote mijlpaal.

Voor de Saoedische Aseel Al Hamad was het echter niet de eerste keer: in 2018 nam ze het stuur van dezelfde Lotus E20 in haar handen voor een run op Paul Ricard. De 19-jaar oude Britse Abbi Pulling had echter geen F1-ervaring, waardoor het voor haar een belangrijke dag was..

PR-momentje

Beide vrouwen zijn onderdeel van het Alpine Affiliate opleidingsprogramma. Verder dan dit PR-momentje zal het voorlopig echter niet komen. Het realiseren van de droom om een volgende vrouwelijk F1-coureur op de grid te brengen lijkt nog ver weg.

De laatste vrouw die officieel aan een Grand Prix weekend deelnam was Giovanna Amati. In 1992 deed ze in een ondermaatse Brabham drie pogingen zich te kwalificeren. Afgezien van een paar runs in de vrije trainingen door Susie Wolff is de afgelopen dertig jaar geen enkele vrouw op dat niveau gekomen.

Formule 1
  • BWT Alpine F1 Team