Tweevoudig W Series kampioen zit klem in vrouwenserie

De carriere van tweevoudig W Series winnares Jamie Chadwick dreigt op de klippen te lopen. De Britse coureur komt niet aan de bak in de F3 en moet opnieuw aansluiten bij de vrouwenserie.

Tweevoudig W Series kampioen zit klem in vrouwenserie

In 2018 werd de W Series met veel bombarie aangekondigd. De formuleserie voor en door vrouwen zou de wereld gaan laten zien dat de autosport geen mannenhobby is. Een jaar later gingen twintig dames uit vijftien verschillende landen de strijd met elkaar aan in hun eigen kampioenschap.

De W Series werd dat jaar verreden in het voorprogramma van de DTM, maar in 2020 verwierf het officiële FIA status. Helaas kon er door de pandemie pas in 2021 geracet worden, dit keer als ondersteuning van geselecteerde F1 Grand Prix. Bovendien konden de coureurs voor het eerst punten verdienen voor de felbegeerde superlicentie. De eerdere criticasters die beweerden dat een afgesloten serie voor vrouwen een loos project was werden daarmee terechtgewezen.

Chadwick aan kop

Beide seizoenen werden uiteindelijk gewonnen door de Britse Jamie Chadwick. In 2019 wist ze de titel met slechts tien punten verschil met de Nederlandse Beitske Visser te veroveren, maar in 2021 was ze meer dominant: landgenote Alice Powell kwam dat jaar 27 punten tekort.

Als tweevoudig kampioen leek Chadwick de ideale kandidaat om de W Series te profileren als springplank naar hogere series zoals de FIA F3 en F2, zeker nadat ze opgenomen werd in het opleidingsprogramma van Williams.

Jenner Racing

Helaas voor Jamie heeft het toch niet zo ver kunnen komen. De 23-jarige dame heeft namelijk aangekondigd haar titel in de W Series dit jaar opnieuw te verdedigen. De zoektocht naar een stoeltje in de F3 is op niets uitgelopen, ondanks haar titels, reputatie en het riante vermogen van haar ouders.

In plaats van te promoveren zal Chadwick zich gaan voegen bij Jenner Racing, het fonkelnieuwe team van voormalig olympiër, coureur en TV-persoonlijkheid Caitlyn Jenner. Ja, die ja.

Onbedoelde sabotage

Het derde jaar in de W Series komt Chadwick waarschijnlijk duur te staan. Het reglement stelt namelijk dat de kampioen in navolgende seizoenen geen punten meer zal kunnen verdienen voor de superlicentie.

De regel dient om de dominantie van één coureur te voorkomen en andere rijders een kans te geven. Ironisch genoeg saboteert de serie daarmee onbedoeld de carriere van het meest veelbelovende talent.

Goede hoop

Ondanks de gefaalde poging om te promoveren houdt Chadwick goede hoop. Zo wil ze naast de W Series blijven racen in andere categorieën om ervaring op te blijven doen. Ze hoopt via deze weg alsnog een opening te vinden in de F3 en F2:

"Ik heb plannen om een ondersteunend raceprogramma te doen en ik heb geen geheim gemaakt van mijn verlangen om mee te strijden in de F3 en F2. Maar timing is alles en de mogelijkheid die de W Series me geeft om competitieve ervaring op te doen op circuits van wereldklasse is een belangrijke stap op mijn reis richting de Formule 1. Ik wil de W Series bedanken voor hun voortdurende steun en ik kijk uit naar de aftrap van het derde seizoen in Miami. "

Goed genoeg?

Dat Chadwick een flink potje kan sturen weet iedereen inmiddels. In 2015 won ze de GT4-titel met Aston Martin in het Britse GT kampioenschap. Drie jaar later werd ze kampioen in de Indiase MRF Challenge Formula 2000 winterserie, waar ze onder andere 2021 F3 runner up Jack Doohan versloeg.

Bij het meest prominente gemengde single seater kampioenschap waar ze aan meedeed was ze echter minder indrukwekkend. In 2020 eindigde ze het Formula Regional European Championship als negende met 80 punten en één podium. Prema Powerteam teamgenoten Gianluca Petecof, Arthur Leclerc en Oliver Rasmussen bezetten dat seizoen de top 3 met respectievelijk 359, 343 en 343 punten.

Het feit dat de FREC dezelfde Tatuus-Alfa Romeo F3-chassis gebruikt als de W Series onderstreepte nog maar eens hoeveel Chadwick tekort kwam.

Test

Een talent is ze zeker, maar de vraag is of Chadwick daadwerkelijk goed genoeg is voor de Formule 1. Het is wachten tot Williams haar een eerste test geeft en we haar tijden kunnen vergelijken met die andere Williams-junior: beroepsprutser Roy Nissany.

Nu voormalig Alfa Romeo ontwikkelingsrijdster Tatiana Calderón afgebogen is naar de IndyCar is Jamie bovendien voorlopig de enige hoop voor een vrouw in de topklasse van de autosport. En dat zegt genoeg.

Autosport
  • W Series