Miami deelt eerste beelden F1 parkeerplaats circuit 

De organisatie van de tweede race in Amerika heeft de eerste beelden in de ether geslingerd. Zoals verwacht is het Miami International Autodrome weinig inspirerend.

Miami deelt eerste beelden F1 parkeerplaats circuit 

Onder de vleugels van Liberty Media is de Formule 1 bezig met een periode van flinke uitbreiding. In korte tijd werd het ene na het andere project voor circuits op nieuwe locaties opgestart, en het eind is nog lang niet in zicht.

In 2022 staat er een recordbrekend aantal van 23 Grand Prix op de kalender, maar we horen nog steeds plannen voor nieuwe races in onder andere China en het Afrikaanse continent. Als onderdeel van de verlegde focus van de Europese kern van de sport naar het grote geld krijgen we dit jaar bovendien een race op een letterlijke parkeerplaats.

Aanval op de States

In een poging om de Amerikaanse markt definitief te veroveren heeft Liberty Media het namelijk voor elkaar gekregen de F1 te koppelen aan de grootste sport van het land: American football. De Miami Grand Prix zal namelijk plaatsvinden op de parkeerplaats van het HardRock Stadium, thuisbasis van de Miami Dolphins.

Marketing boven alles

Het doel van de Grand Prix is overduidelijk: de race is boven alles een marketingoefening. Het ontwerp van het circuit en het potentieel op mooie races met veel inhaalacties is daaraan gewoonweg ondergeschikt.

De smalle baan vol kronkelende middelsnelle bochten voorspelt uiteraard weinig goeds. Het Miami International Autodrome doet denken aan het vorig jaar in alle haast neergezette Jeddah Corniche Circuit in Saoedi Arabië, maar dan met veel kortere rechte stukken.

Back to the future

Met de bouw van het circuit van Miami gaat de Formule 1 effectief veertig jaar terug in de tijd. In 1981 en 1982 reed de sport namelijk ook al rondjes op het terrein van een attractie.

De Caesar's Palace Grand Prix op de parkeerplaats van het gelijknamige hotel/casino in Las Vegas was in het tweede jaar zelfs de derde Amerikaanse race van het seizoen, naast Detroit en Long Beach.

Het krappe, hobbelige circuit werd destijds verguisd door de coureurs en het aantal toeschouwers viel door de beperkte bekendheid van de sport vies tegen. Nadat Michele Alboreto een historische laatste overwinning voor de Cosworth DFV-motor scoorde werd de GP al snel in de prullenbak gegooid.

Fouten uit het verleden

Helaas lijkt de Formule 1 met de Grand Prix in Miami dezelfde fouten uit het verleden te herhalen. Buiten de kwalificatie om zien we het circuit niet zo snel voor spektakel zorgen. Het is te hopen dat de ground effect auto's van dit jaar het beroerde ontwerp van het circuit zullen kunnen compenseren.

Formule 1
  • F1 Miami Grand Prix, Formula 1