Wie $8 miljard neertelt voor een aandeel in de Formule 1 wil de investering graag ten gelde maken, dat is logisch. De simpelste weg hier naartoe is het verhogen van de kwantiteit, want meer races op de kalender betekent meer omzet voor iedereen (behalve voor de organisatie als je de kaartjes goedkoper maakt), zo luidt de simpele logica van Liberty's CEO Greg Maffei. Daar valt weinig tegenin te brengen, met name de voetbalwereld met zijn immer uitdijende competities heeft dit trucje al enige tijd geleden ontdekt. Voor het teampersoneel is een nóg vollere kalender misschien niet zo denderend, het zal neerkomen op of een nog langer seizoen of nog meer logistiek haastwerk omdat de races dichter op elkaar komen te zitten.
Maar de nieuwe baas heeft gesproken en een uitgebreidere kalender lijkt onvermijdelijk. Maffei ziet uitbreidingsmogelijkheden in Latijns-Amerika - waar tot nu toe de F1 slechts één race rijdt, maar waar in bijvoorbeeld Argentinië ook een circuit ligt - Azië en natuurlijk de VS. Want om dik 300 miljoen rijke Amerikanen kan je niet heen (no fat jokes intended). Naast het fijne Circuit of the Americas in Austin zou een spectaculaire nachtrace in de glitter & glamour-woestijn van Nevada een mooi idee zijn. Kan je mooi eerst een F1-racde kijken en met een beetje mazzel daarna meteen door naar een bokswedstrijd. Dat onder andere Singapore en Bahrein het fenomeen nachtrace al lang en breed hebben uitgevonden hoeft hierbij geen beletsel te zijn. Het heeft kennelijk de voorkeur boven terugekeren op Indianapolis, waar wat bitterzoete herinneringen aan kleven.
Qua tijd zou het voor het Europese kijkpubliek niet eens heel slecht zijn. Een race in het donker daar zou hier in de niet al te vroege ochtend uitgezonden worden. En zit er aan de zijlijn voor de pers nog een sappig verhaal in over Vettel of Max die achteloos een paar ton aan de roulettetafel verspeelt danwel met een paar hoeren wordt gesignaleerd. Want het blijft toch een poel des verderfs daar in de Amerikaanse woestijn.