De Formule 1 is dit jaar bezig met een agressieve expansie in het Midden-Oosten. Naast Bahrein en Abu Dhabi zijn dit seizoen Qatar en Saoedi Arabië toegevoegd aan de kalender. Het olierijke werelddeel heeft immers wel trek in motorsport en heeft er bovendien meer dan genoeg geld voor over. Zo heeft Bahrein de livebeelden van de pre-season tests weggekocht en heeft het Saudische olieconcern Aramco een innige relatie met de F1.
Strak schema
De gretigheid om contracten te tekenen met sheikhs en controversiële kroonprinsen heeft echter zijn keerzijde. Waar de andere drie landen reeds bestaande FIA Grade 1 circuits in de aanbieding hadden, moest Saoedi Arabië er nog één bouwen. Als tussenstap werd besloten een boulevard in de stad Jeddah om te bouwen tot semi-permanent stratencircuit. Ondanks een 24-uurs werkschema zal het erom spannen of het Jeddah Corniche Circuit op tijd klaar zal zijn voor de race.
#LatestPics: Jeddah Corniche Circuit – dubbed "world’s fastest and longest circuit" – nears completion ahead of inaugural Formula 1 STC Saudi Arabian Grand Prix 2021 (@SaudiArabianGP).
— ✍️ Rachel McArthur (@raychdigitalink) November 21, 2021
Two weeks to go until KSA's GP debut.#SaudiGP #GrandPrix #Formula1 #SaudiArabianGP pic.twitter.com/js6F2gVRKl
Donderdag klaar
Volgens de officiële kanalen is er vooral geen reden tot paniek: het zal het allemaal net op tijd opgelost worden. Gewoon doorlopen mensen, er is hier niets te zien.
De Zwitserse krant Blick laat echter een tegengeluid horen. Na een gesprek met een niet nader genoemde Formula One Management-official is de publicatie ervan overtuigd dat het circuit inderdaad af zal komen, maar wel echt op het allerlaatste moment. Bovendien zullen er creatieve helikopterbeelden gemaakt moeten worden, aangezien niet alle faciliteiten afgebouwd zullen worden:
"Op de donderdag voor de eerste training wordt het laatste werk afgesloten. Het circuit zal dan nog een halve bouwput zijn, maar je kunt er wel op rijden!"
Afbrokkelend asfalt
Dat er een paar openbare wc's en kioskjes niet open zijn is voor de heren coureurs natuurlijk niet zo relevant. Een grotere zorg is het pas in september neergelegde asfalt. Zoals we in Portugal en Turkije hebben kunnen zien kan een nieuwe asfaltlaag voor de nodige problemen zorgen. Vooral Istanbul Park had vorig jaar meer gemeen met een ijsbaan dan een F1-circuit. Het stof en de hitte van de woestijn zullen daarbij ook een rol kunnen spelen.
Een herhaling van het drama in Dallas in 1984, waarbij het asfalt ondanks reparaties in recordtijd afbrokkelde in de Texaanse zon, is bijvoorbeeld niet ondenkbaar. We gaan er echter vanuit dat de Saoedische officials genoeg budget en ervaring met de hitte hebben om een dergelijke afgang te voorkomen.
Over twee weken zullen we te zien krijgen of de naamloze FOM-man echt gelijk zal krijgen. Het Sinterklaasfeest wordt op 5 december namelijk verfraaid met de op één na laatste Grand Prix van een zinderend seizoen. Misschien moeten we Sir Lewis even vragen om de bouw af te maken, hij heeft immers superkrachten!
- Formula 1