MotoGP-rijders maken zich zorgen over F1 Qatar

MotoGP-rijders Aleix Espargaro en Franco Morbidelli zijn niet blij met de komst van de Formule 1 naar 'hun' motorcircuit in Qatar. De snelheid van de F1 brengt volgens de heren de baan in gevaar.

MotoGP-rijders maken zich zorgen over F1 Qatar

Op 21 november trekt het F1-circus naar het Losail International Circuit in Qatar. De baan vervangt dit jaar de voor de zoveelste keer afgelaste Grand Prix van Australië en zal na een pauze voor het WK voetbal maar liefst tien jaar een vaste noot op de kalender vormen.

Het circuit werd in 2004 echter ontworpen voor de MotoGP, een compleet ander discipline. Om plaats te bieden aan de top van de autosport zullen er aanpassingen gedaan worden aan de kerbs en de pitsstraat, maar de basis layout blijft hetzelfde. Met een eindeloze serie vloeiende bochten en een chronisch gebrek aan remzones belooft de Grand Prix een nog ergere versie van Barcelona te worden.

Destructieve downforce

Problemen voor de F1 zijn er dus genoeg, maar ook in het MotoGP-kamp zijn er grote zorgen over de Grand Prix van Qatar. De enorme krachten die door de wagens op het circuit losgelaten worden zullen volgens Aprilia fabrieksrijder Aleix Espargaro voor grote problemen gaan zorgen. Vanwege de immense downforce zal het op dit moment perfect vlakke circuit verpest worden:

"Slecht nieuws [dat de F1 komt]. Ik hou van Qatar, ik hou van het circuit en Formule 1 wagens maken alles kapot met hun downforce. We zullen zien wat er gebeurt. Ik ben blij voor de mensen van Qatar omdat ze van MotoGP én F1 zullen kunnen genieten, wat fantastisch is. Maar wat betreft het circuit, het is heel vlak en heel goed op dit moment en ik hoop dat ze het niet zo erg zullen vernielen."

Dezelfde zorgen werden geuit toen het TT-circuit van Assen nog een realistische kandidaat was als thuisbasis voor de Grand Prix van Nederland.

Meer hobbels

Yamaha-conculega Franco Morbidelli steunde de lezing van Espargaro. De Italiaan is ervan overtuigd dat er meer hobbels zullen zijn in de jaren na de komst van de F1. Vooral in de remzone aan het einde van het rechte stuk zullen de wagens het asfalt gaan opkrullen. Remmen op een hobbelige baan met een MotoGP-fiets op topsnelheid is verre van ideaal: "Het eerste wat ik dacht was: er zullen meer hobbels zijn."

Morbidelli is echter iets positiever dan zijn Spaanse rivaal. Hij kijkt er ondanks alles naar uit om Formule 1 wagens op Losail te zien: "Het is mooi om de Formule 1 op dezelfde hellingen te zien als waar wij op rijden. Het is indrukwekkend. Ik hou enorm van de Formule 1, ik volg het altijd. Het is indrukwekkend om te zien hoe snel ze dezelfde bochten nemen met de racewagens."

Formule 1
  • Red Bull Content Pool, Mercedes-AMG Petronas F1 Team
  • Mitsos