'Jerez bovenaan op reservelijst F1 in 2022'

Na Imola, Istanbul Park en de Nürburgring staat een derde klassieker te wachten om een invalbeurt te doen bij de Formule 1. Het voormalig GP-circuit van Jerez zou bovenaan de lijst staan.

'Jerez bovenaan op reservelijst F1 in 2022'

Door de impact van de pandemie heeft de Formule 1 de nodige aanpassingen moeten doen de afgelopen twee jaar. Met het afgelasten van races in Azië, Australië en de VS was de sport genoodzaakt zich te richten op alternatieven dichter bij huis.

Zo werden een paar klassieke circuits opeens weer toegevoegd aan de kalender in 2020 en 2021. Het einde is echter nog niet in zicht, waardoor er voor de bijzonder ambitieuze, 23-races tellende kalender voor 2022 nog steeds reserves gezocht moeten worden.

Imola keerde in 2020 voor het eerst sinds 2006 terug.

Meer reserves

Net zoals het eerste concept voor dit seizoen is de 2022-kalender vrij optimistisch. De races in Canada, Australië, Singapore en Japan zijn gewoon weer toegevoegd, ondanks de voortslepende problemen met de organisatie. Nu Imola een vaste rol heeft gekregen zijn er nog maar twee bekende uitvalsposities over: Turkije en Portugal. Aangezien de Nürburgring en Hockenheim geen trek hebben in een terugkeer zijn er dus meer reserves nodig.

Jerez numero uno

Het eerste circuit op de reservelijst is nog een oude bekende: het Circuito de Jerez in het zuidelijke puntje van Spanje. Volgens de regionale minister van tourisme, Juan Marin, staat het circuit in de startblokken om een Grand Prix datum op te vullen in 2022: "We zijn nummer 1 als reserve. Zodra er een evenement omvalt in het wereldkampioenschap kunnen we onszelf daarin schuiven."

Jerez was tussen 1986 en 1991 de thuisbasis van de Grand Prix van Spanje, voordat het Circuit de Catalunya het stokje overnam in 1991. Het circuit keerde echter twee keer terug als gastheer voor de Grand Prix van Europa in 1994 en 1997. Als finalerace van 1997 werd de baan voorgoed een deel van de F1-geschiedenis: de drievoudige pole position en het incident tussen titelrivalen Michael Schumacher en Jacques Villeneuve werden legendarisch.

Modernisatie

In tegenstelling tot circuits zoals Zandvoort en Kyalami heeft Jerez nooit de gewilde FIA Grade 1-certificatie verloren. Als testcircuit bleef de Spaanse baan nog tot 2015 aan de Formule 1 verbonden. Toch wil Marin de nodig aanpassingen doen om het circuit te moderniseren. Het zou de regio tussen de 23 en 5 miljoen euro gaan kosten.

Daniil Kvyat in de Red Bull RB11 met testlivery, Jerez 2015.

Alonso's zegen

De campagne om Jerez weer op de kalender te zetten valt in ieder geval goed bij die ene grote Spaanse racelegende. Fernando Alonso hoopt dat de F1 weer eens twee races in Spanje zal gaan organiseren, net zoals het deed tussen 2008 en 2013:

"Ik zag het op het nieuws. Ik hoop dat we twee races kunnen houden in Spanje. We hadden het eerder met Valencia en Barcelona en het zou good zijn voor ons land en de fans die naar twee evenementen kunnen reizen om ze live te bekijken. Hopelijk gaat het gebeuren."

Formule 1
  • Circuito de Jerez, Red Bull Content Pool, Formula 1, Alpine F1 Team