Lewis Hamilton: 'Formule 1 moet terug naar moederland Afrika'

Sir Lewis ziet de F1 het liefst terugkeren naar Zuid-Afrika voor een Grand Prix in 'het moederland'. Met extra races in Amerika neemt hij echter ook genoegen.

Lewis Hamilton: 'Formule 1 moet terug naar moederland Afrika'

De Formule 1 heeft voor volgend jaar een recordbrekende kalender opgesteld die maar liefst 23 Grand Prix telt. Voor het eerst zullen vier hiervan in het Midden-Oosten plaatsvinden. Ook keert een extra race in Amerika terug in de vorm van de Miami Grand Prix.

Met zicht op een derde Amerikaanse evenement in Las Vegas (net als in 1982) doet de sport hard z'n best om nieuwe markten aan te boren. Volgens de huidige nummer twee in het kampioenschap is dat een prima streven, maar ziet de F1 toch iets over het hoofd.

Kyalami

In de nasleep van de Grand Prix van Amerika werd Lewis Hamilton namelijk gevraagd welke locatie hij het liefst toegevoegd zou zien op de kalender voor 2023. In plaats van meer zandbakken en parkeerplaatsbanen ziet Hamilton liever een terugkeer naar een van de klassieke circuits uit de geschiedenis van de sport: Kyalami.

De Zuid-Afrikaanse baan nabij Johannesburg was gastheer voor de top van de autosport van 1967 tot 1985. Na een verbouwing keerde het circuit in 1992 terug, maar een jaar later was het feest alweer over vanwege grote financiële problemen. Ironisch genoeg werd er door het inmiddels zo inclusieve F1 maar slechts twee keer een Grand Prix verreden in Zuid-Afrika zonder medewerking van het brute Apartheid-regime.

Senna en Hill vechten om de leiding, GP Zuid Afrika 1993.

Het moederland

Nu het land bevrijd is van het regime ziet Hamilton graag een terugkeer naar Kyalami: "De plek waarvan ik denk dat het echt nauw aan mijn hart gaat en het meest belangrijk voor me is, is om een race terug te krijgen naar Zuid-Afrika. Ik denk dat er een grote aanhang is daar en het zou geweldig zijn om aan te merken hoe mooi het moederland echt is."

Grade 2

Kyalami is in de bijna dertig jaar afwezigheid van de Formule 1 opnieuw verbouwd onder nieuwe eigenaar Porsche South Africa. Op dit moment is het circuit goed genoeg voor een FIA Grade 2-certificatie, een stap onder de vereiste certificatie voor een Grand Prix circuit.

Met verbeteringen aan de uitloopzones en de bandenstapels zou er echter eenvoudig een upgrade uitgevoerd kunnen worden, net zoals bij Zandvoort het geval was. F1-eigenaar Liberty Media begon al in februari voorzichtig over een mogelijke terugkeer.

Meer in de VS mag ook

Mocht zijn wens toch niet uitkomen, dan kan Lewis zicht tevreden stellen met de uitbreiding in Amerika. Hij vindt het een fantastische ontwikkeling dat de F1 meer races in petto heeft in het enorme land:

"De US Grand Prix is fantastisch. Het is zo'n groot land dat slechts één race houden niet echt genoeg is om op de sportcultuur in te haken en de fans echt aan de sport te verbinden - ik denk dat je er zeker tenminste twee moet hebben. Miami zal ongelooflijk zijn, net zoals Austin is. Ik weet niet waar ze de volgende zullen hebben maar ik ben er niet tegen. Ik vind het best cool, deze mini-kampioenschappen op deze continenten is niet slecht voor de sport."

Formule 1
  • Formula 1, Mercedes-AMG Petronas F1 Team, Kyalami Grand Prix Circuit