Fernando Alonso snapt niets van de beslissingen van de stewards

Voor de zoveelste keer kan de oude wereldkampioen zich totaal niet vinden in het oordeel van de FIA. 'Nando vindt dat de consistentie ver te zoeken is.

Fernando Alonso snapt niets van de beslissingen van de stewards

Het was afgelopen zondag een drukke race voor Fernando Alonso op het Circuit of the Americas. De Alpine-rijder werkte zich meerdere keren in de nesten met bruuske inhaalacties op de beide Alfa Romeo's van Kimi Raikkonen en Antonio Giovinazzi.

Bij elk incident moest weer een andere coureur zijn plek opgeven vanwege het verlaten van de baan en het verkrijgen van een voordeel. Daarop was echter een uitzondering: op ronde 16 werd de clash tussen Alonso en Raikkonen in bocht 1 afgedaan met een notitie. Volgens Fernando kan dat laatste niet door de beugel. Kimi haalde hem immers in door buiten de baan te gaan.

Bad boy Alonso

Alonso is niet vies van kritiek op de officials van de FIA. Eerder claimde hij al dat de stewards helemaal niets doen tegen overduidelijke overtredingen. Op de openingsronde in Sochi bewees hij dat punt door doelbewust via de uitloopstrook een aantal tegenstanders in te halen. Fernando's kritiek op de gang van zaken in Austin volgt diezelfde lijn. Hij kan niet begrijpen waarom de incidenten tussen hem en Giovinazzi en tussen Carlos Sainz en Lando Norris op de ene manier beoordeeld werden, terwijl zijn aanvaring met Kimi heel anders behandeld werd.

Inconsistente FIA

Na de race spuwde hij zijn gal over de vermeende inconsistentie van de stewards:

"Ik weet niet of je de hele race gezien hebt, maar er was hetzelfde incident op ronde 1 met Lando, in bocht 12. Hij remde aan de binnenkant, haalde Sainz in, Sainz ging van de baan, pakte de positie terug en moest hem teruggeven. En in het laatste gedeelte van de race, toen ik Giovinazzi voor de tweede keer inhaalde, remde ik aan de binnenkant bij bocht 12. En weer, dwong ik hem de baan af. Hij pakte de plek terug buiten de baan en op dat moment moest hij me de positie teruggeven.

Op een bepaalde manier dwing je iemand altijd om de baan af te gaan als je aan de binnenkant remt: je gaat voor een inhaalactie. En de coureur aan de buitenkant moet bepalen of ze opgeven of vol gas buiten de baan gaan. Het is wat Sainz deed, wat Giovinazzi deed, wat ik deed. En we moesten de plek zeker teruggeven, want we reden volgas buiten de baan. Maar Kimi [gaf zijn positie niet terug]. Dus dat is waarom ik vind dat het niet consistent was."

Geen politiek punt

Ondanks zijn eerdere stunts om de FIA publiekelijk een hak te zetten hamerde Alonso erop dat zijn ruwe gevecht met Giovinazzi geen poging was om nog een punt te maken. De ingrepen die de stewards deden tijdens dat gevecht vindt hij prima:

"Ik remde heel erg laat in bocht twaalf en miste de bocht bij de exit [bij Giovinazzi]. Dus toen het team me vertelde om de positie terug te geven, begreep ik dat het het juiste was om te doen. Het leek logisch voor mij wat ik remde te laat. Als daar een muur was had ik nooit zo laat geremd, dus ik haalde voordeel uit het verlaten van de baan."

"Helaas was ik drie seconden voor Giovinazzi toen ik de plek terug moest geven, dus ik verloor veel tijd. Maar ik begreep de beslissing. En toen deed Gio hetzelfde en moest hij me de plek teruggeven. Dus ja, om terug te komen op mijn originele punt, met Kimi voelde [de beslissing] vreemd. Maar ik was niet aan het proberen om iets te bewijzen. Ik was aan het proberen om plekken terug te winnen. P10 was een realistisch doel en daar gaan we voor. En we respecteren uiteraard alles wat de FIA zegt."

Formule 1
  • Alpine F1 Team, Formula 1