Alonso: 'Crash Verstappen-Hamilton was ongevaarlijk race incident'

Fernando snapt alle commotie rond het incident op Monza tussen Max Verstappen en Lewis Hamilton niet zo goed. Volgens de tweevoudig wereldkampioen was er eigenlijk helemaal niet zoveel aan de hand bij de crash op lage snelheid. Een straf is dan ook niet verdiend.

Alonso: 'Crash Verstappen-Hamilton was ongevaarlijk race incident'

Het is inmiddels een iconisch beeld: de Red Bull van Max Verstappen gestrand op de neus van Lewis Hamilton's Mercedes in de grindbak bij de Variante Rettifilo op Monza. De twee rivalen vonden elkaar op ronde 26 van de Grand Prix na twee langzame pitstops en gingen zij aan zij de chicane in.

Geen van beide gaf een haarbreedte toe, wat leidde tot een excursie over de sausage kerb voor Verstappen. De twee wagens raakten elkaar rubber tegen rubber, waardoor Max de lucht in gekatapulteerd werd, bovenop de wagen van Lewis. Einde race.

Doodnormaal

Verstappen werd na de race door de stewards gezien als hoofdverantwoordelijke en moest het incident uiteindelijk bekopen met drie plekken straf voor de aankomende Grand Prix van Rusland. In de ogen van tweevoudige wereldkampioen Fernando Alonso is dat onterecht. De Spaanse veteraan snapt niet waarom er een straf uitgedeeld is voor het type botsing dat net zo bij Monza hoort als het geschreeuw van de tifosi. Alleen de ongelukkige manier waarop de auto's elkaar raakten is volgens Alonso een factor:

"Ik denk dat Lewis de bocht inging om Max te dwingen de bocht af te snijden. Max doet dat niet, blijft aan de buitenkant, maar dan is er geen lijn voor hem om de binnenkant voor bocht twee te halen. Ze deden allebei wat ze moesten doen en helaas raakten ze elkaar. Ik zag de herhaling van de start ook en Giovinazzi en Leclerc raakten elkaar op dezelfde manier, Stroll en Perez raakten elkaar op dezelfde manier. Maar zij maakten niet wiel tot wiel contact, rubber tegen rubber, band tegen band. Dus de uitkomst is anders. Maar dit is een hele moeilijke manoeuvre, bocht één, bocht twee en ze hebben pech gehad dat ze elkaar band tegen band raakten."

Het grote gevaar

De gelanceerde Red Bull kwam tijdens de crash op een ongelukkige manier terecht op de rolbeugel en halo van de Mercedes. Lewis Hamilton verwees hiernaar om aan te geven hoe serieus het incident tussen hem en Verstappen was en klaagde op zijn social media kanalen over een zere nek. Bovendien was Sir Lewis blij dat Max hiervoor werd afgestraft.

Geen gevaar

Ook hier heeft zijn oude teamgenoot en bitter rivaal echter geen boodschap aan. Fernando ziet de botsing vooral als noodlottig toeval en rept geen woord over het contact dat de wagens later hadden. Volgens hem is een crash met 30-40 kilometer per uur per definitie niet gevaarlijk. Een impact van 51G op Silverstone weegt bij hem een stuk zwaarder:

"Ik heb naar het incident gekeken en het lijkt erop dat het een ongelukkige positie, bocht en kerb was. De auto springt een beetje ze en ze raken elkaar band tegen band, het rubber zorgde ervoor dat één van de auto's begon te vliegen. Maar het is op lage snelheid, ze rijden 30 of 40 kilometer per uur. Er is geen gevaar, er is niets. Dus ik denk niet dat vandaag een groot incident was. Silverstone, waarschijnlijk wel, maar dit was gewoon een race-incident."

Formule 1
  • Alpine F1 Team, Formula 1