Max Verstappen krijgt drie plekken straf voor crash Monza

De controversiële clash tussen Verstappen en Hamilton tijdens de Grand Prix van Italië is in het voordeel van de Brit beslecht. Bij de Grand Prix van Rusland zal de Red Bull-rijder drie plekken terug moeten.

Max Verstappen krijgt drie plekken straf voor crash Monza

Het was - ondanks de populaire overwinning van Daniel Ricciardo - het moment van de race: de botsing tussen Lewis Hamilton en Max Verstappen op ronde 26. Na twee langzame stops voor beide mannen raakten ze in de eerste chicane slaags, met een spectaculaire crash tot gevolg. Verstappen stuiterde van de kerbs tegen de wielen van de Mercedes en eindigde uiteindelijk op de neus van de wagen van Hamilton. Beide rivalen waren meteen uitgeschakeld.

Schuldvraag

Zowel Lewis als Max gaven elkaar de schuld van het incident. Volgens de Brit nam Verstappen teveel risico terwijl hij wist dat hij fout zou gaan in het tweede deel van de chicane. Max wierp echter op dat hem geen ruimte gegeven werd door Sir Lewis, waardoor het contact uiteindelijk onvermijdelijk was. RBR-bobo's Christian Horner en Helmut Marko zagen het als een schuldeloos race-incident, terwijl Toto Wolff het juist een 'tactische overtreding' noemde.

Drie plekken straf

Uiteindelijk telt echter alleen het oordeel van de stewards. Na beide kanten van het verhaal aangehoord hebben is de FIA er over uit. De crash is volgens de officials voornamelijk de schuld van Max Verstappen. De zwaarte van de straf is opvallend: drie plekken terug op de grid in Sochi en twee strafpunten op de licentie van de Nederlander is de minimale oplegbare penalty.

Volgens de stewards was de inhaalactie van Verstappen te laat ingezet en zat de Red Bull niet ver genoeg naast de Mercedes om het recht op ruimte op te eisen. De FIA beaamt dat Hamilton verder naar buiten had kunnen sturen, maar dat doet niets af aan de acties van auto nummer 33.

Motorwissel

Met de penibele situatie rond de motorvoorraad van Red Bull zou het team deze tegenslag nog wel eens aan kunnen grijpen om Verstappen een nieuwe motor mee te geven, net zoals Mercedes dat op Monza deed met Valtteri Bottas.

Het open karakter van het circuit van Sochi zal Max een goede kans geven om zich naar voren te vechten. Een betere kans zullen ze bij Red Bull niet krijgen. Over twee weken gaat het F1-circus weer los met de Grand Prix van Rusland.

Verstappen staat een flinke klus te wachten in Sochi.
Formule 1
  • Formula 1, Silverstone UK, FIA