Daniel Ricciardo regeert op chaotisch Monza! 

De Honeybagder is terug! Met een superstart wist Daniel Ricciardo de leiding te pakken en keek hij niet meer om. Na een controversieel incident tussen Max Verstappen en Lewis Hamilton kon de sympathieke Australiër onbedreigd naar een populaire en langverwachte overwinning.
@media (max-width: 679px){#fig-6429724e3294d img.lazyloading{background: #eee;}#fig-6429724e3294d img{#fig-6429724e3294d img.lazyloading{width: 470px;height: 470px;}}@media (min-width: 680px) and (max-width: 680px){#fig-6429724e3294d img.lazyloading{background: #eee;}#fig-6429724e3294d img{#fig-6429724e3294d img.lazyloading{width: 624px;height: 624px;}}@media (min-width: 681px) and (max-width: 1320px){#fig-6429724e3294d img.lazyloading{background: #eee;}#fig-6429724e3294d img{#fig-6429724e3294d img.lazyloading{width: 1290px;height: 726px;}}@media (min-width: 1321px){#fig-6429724e3294d img.lazyloading{background: #eee;}#fig-6429724e3294d img{#fig-6429724e3294d img.lazyloading{width: 948px;height: 533px;}}Daniel Ricciardo regeert op chaotisch Monza! 

Na een zinderende F1 Sprint ligt de race op Monza weer volledig open. De dominantie van Mercedes op de vrijdag werd doorbroken dankzij een slechte start voor Lewis Hamilton en een motorpenalty voor de ongenaakbare Valtteri Bottas. Max

Verstappen kreeg door de straf van de Fin de pole position in z'n schoot geworpen, voor de bijzonder snelle McLarens van Daniel Ricciardo en Lando Norris. Met Hamilton op P4 moet het voor de Nederlander een eenvoudige overwinning worden, aldus Lewis. Met Sergio Perez op P9 en Bottas op P19 zullen de twee kemphanen het alleen moeten gaan uitvechten.

Het sprint-weekend geeft de coureurs een vrije bandenkeuze voor de coureurs. Dat zorgt voor een opvallende keuze voor Lewis Hamilton. De Brit start op de hardste band. Waarschijnlijk gokt hij erop dat hij de McLarens niet op snelheid voorbij zal komen. Langer doorrijden en wachten tot de oranje wagens naar binnen gaan is volgens hem kennelijk de betere strategie. Valtteri Bottas en de vanuit de pits startende Pierre Gasly doen hetzelfde. Ook de andere AlphaTauri van Yuki Tsunoda blijft in de pits na een remprobleem.

Start

Daniel Ricciardo is als beste weg en weet de leiding te pakken in de eerste chicane. Verstappen sluit aan voor Hamilton en Norris. Lewis probeert het meteen bij de tweede chicane, maar Max laat hem staan. Aan de buitenkant is geen ruimte voor de Brit: hij stuitert noodgedwongen over de kerbs. Daarbij verliest hij meteen zijn derde plek weer aan Norris.

Daarachter zien we opeens een Alfa Romeo overdwars op de baan staan! Antonio Giovinazzi is over de kerbs geknald en op het linkerachterwiel geraakt door Carlos Sainz. We krijgen een Virtual Safety Car. Gelukkig kan de Italiaan zijn weg vervolgen. Hamilton gaat in overlevingsmodus op zijn harde banden, terwijl Verstappen de jacht opent op Ricciardo.

Na vijf ronden gaat de laatste AlphaTauri ook de race uit. De haastig gerepareerde voorwielophanging van Pierre Gasly was toch te zwaar beschadigd om mee door te rijden.

Ondertussen zijn de stewards druk bezig: het incident tussen Verstappen en Hamilton wordt genegeerd, maar een tweede onderzoek volgt naar de clash tussen Giovinazzi en Sainz.

Max Verstappen geeft aan dat het erg moeilijk is om dichtbij te komen aan het adres van zijn voormalige teamgenoot. Zelfs met DRS kan hij de McLaren alleen maar bijhouden, maar niet voorbij komen. We zien een herhaling van de sprint race, dit keer voor zowel Max als Lewis. De McLaren-Mercedes is in een rechte lijn gewoonweg te sterk.

Verder achterin komt Sergio Perez langszij bij Carlos Sainz in de eerste chicane. De exit van de Ferrari is echter beter, waardoor de twee zij aan zij door Curva Grand knallen. De binnenste lijn voor Curva Grande levert de betere positie op bij de tweede chicane, waardoor Perez er weer voorbij komt. Na nog een aanval bij de run naar Lesmo 1 houdt Sainz het voor gezien. P6 voor Perez.

Na tien ronden is de top tien Ricciardo, Verstappen, Norris, Hamilton, Leclerc, Perez, Sainz, Stroll, Alonso, Latifi. Valtteri Bottas is al bijna weer binnen de punten met een inhaalactie op de Alpine van Esteban Ocon.

Op ronde 12 begint Hamilton aan zijn eerste serieuze poging om Norris te verschalken. De McLaren kiest de binnenkant en schermt de Mercedes af in de eerste chicane. Zij aan zij gaan de twee richting de tweede chicane, maar Lando weet aan de binnenkant Lewis eruit te remmen. Een ronde later is Hamilton te ver weg om een vuist te maken. Dat lukt wel voor zijn teamgenoot: op volle snelheid vliegt hij langs Nicholas Latifi op het rechte stuk.

Beide McLarens krijgen waarschuwingen voor track limits in bocht 11, maar van een penalty is gelukkig nog geen sprake. Het roept frustratie op bij Red Bull: Verstappen zou zonder Ricciardo een seconde sneller kunnen zijn per ronde. Maar dan moet hij er natuurlijk wel eerst even langs. Zonder DRS lukt dat natuurlijk niet. Sir Lewis heeft die assistentie wel, maar het doet niet veel. Hij moet zelfs gaan uitkijken voor de Ferrari van Charles Leclerc, die zienderogen dichterbij komt.

Dan zien we opeens een driftende Aston Martin in een grote stofwolk bij de Della Roggia chicane. Het is Sebastian Vettel! In de herhaling zien we dat de Duitser genadeloos van de baan gedrukt is door Esteban Ocon. Seb is uiteraard niet tevreden met de actie van de Fransman. De stewards noteren het incident alvast. Even later volgt een penalty van vijf seconden.

Ricciardo klaagt over een gebrek aan grip op de achteras, maar de Australiër weet de Red Bull nog steeds van zich af te houden. Achter dat duo valt Lando Norris steeds verder terug. De jonge Brit heeft het ook moeilijk met zijn banden, die extra te verduren hebben gekregen in gevecht met Lewis Hamilton. Ook Verstappen begint te klagen over slijtend rubber. Het lijkt erop dat de keuze voor Hard goed uit begint te pakken voor Lewis.

Op ronde 20 schiet Verstappen met een blokkerend linkervoorwiel rechtdoor bij de eerste chicane. Max maakt meteen over de radio duidelijk dat hij extra tijd heeft laten liggen zodat hij geen voordeel ten opzichte van Ricciardo behaalt.

Drama voor Verstappen

Na 23 ronden gaat Daniel Ricciardo eindelijk naar binnen. Een stop van 2,4 seconden is tegenwoordig snel te noemen. Verstappen blijft buiten om tijd goed te maken, maar hij is er niet zeker van dat hij het met deze set banden zal gaan redden. Een ronde later haalt Red Bull hem alsnog naar binnen.

De top is een regelrechte ramp! Rechtsvoor zit het wiel niet goed vast. Met een stop van 11.1 seconden is de race van Max door de plee gespoeld: hij valt terug naar een negende plek. Intussen gaat Lewis Hamilton in de run naar de tweede chicane voorbij aan Lando Norris. Op ronde 24 gaat Lewis vanaf de leiding naar binnen. Ook bij Mercedes gaat het niet van een leien dakje: 4,2 seconden is geen top tijd.

De clash bij Rettifilo

Hamilton komt achter Norris de baan weer op: recht in de klauwen van Max Verstappen. Hamilton begint de Red Bull meteen te knijpen bij de eerste chicane, maar Max zet door. De Nederlander pakt de buitenste lijn en...BAM! De twee raken elkaar, waardoor de Red Bull omhoog gekatapulteerd wordt.

De wagen van Verstappen met het linkerachterwiel boven op de halo van de Mercedes terecht en lijkt daarbij zelfs langs de helm van Hamilton te schuren. Verstappen stapt meteen uit, maar Hamilton probeert verwoed zijn auto uit het grind te bevrijden. Met een 700 kilo zware Red Bull op de neus geeft de W12 echter geen kik. Na een paar pogingen moet Sir Lewis het dan toch opgeven. Er komt uiteraard een safety car.

Herstart

Bij de herstart heeft is Lando Norris goed weg: hij weet meteen Charles Leclerc aan te vallen in de eerste chicane. De Ferrari blijft echter hangen aan de buitenkant. Norris laat Leclerc leven: het kan dus toch. In de run naar Della Roggia komt hij er echter alsnog voorbij. McLaren 1-2. Sergio Perez doet op datzelfde punt enkele ronden later hetzelfde, maar snijdt daarbij wel het tweede gedeelte van de chicane af, maar geeft de plek niet terug. Een ronde later klopt ook Valtteri Bottas aan bij de Ferrari. Charles weert zich kranig, maar de verse motor in de Mercedes is te sterk.

Penalty voor Checo

Er vormt zich een mooi treintje achter Norris met Perez en Bottas, maar dat duurt niet lang. Checo krijgt van de stewards een vijf seconden penalty meer voor het afsnijden van de chicane. Dat verrast niemand. De beide Ferrari's beginnen Bottas weer bij te halen, waardoor de trein nog langer wordt. Ondertussen rijdt Daniel Ricciardo nog altijd vrolijk aan de leiding.

McLaren vertelt Lando Norris dat hij vooral niet moet aanvallen. McLaren wil geen risico lopen om hun 1-2 te verliezen. Verder achterin probeert Valtteri Bottas het bij Sergio Perez. In de Della Roggia gaat hij voorbij aan de Red Bull, maar hij heeft te laat geremd. Checo wacht geduldig en pakt met een betere exit zijn podiumplek weer terug.

Met negen ronden te gaan zien we bij Ascari een Haas staan. De motor van Nikita Mazepin heeft er de brui aan gegeven. Er volgt een Virtual Safety Car.

Dat komt Daniel Ricciardo goed uit. Na een kleine cooldown kan hij een gat gaan trekken naar zijn teamgenoot. Van Sergio Perez en Valtteri Bottas lijken de McLarens inmiddels niet veel meer te vrezen hebben. Perez klaagt over de radio over vibraties. Gelukkig zijn er nog maar vijf ronden te gaan. Bottas blijft er gewoon achter hangen: door de penalty van de Mexicaan heeft het weinig zin om aan te vallen. Lance Stroll wordt nog even onderzocht voor het negeren van de gele vlag voor Mazepin.

Het zal Daniel Ricciardo allemaal een zorg zijn. Hij pakt zijn eerste Grand Prix overwinning sinds Monaco 2018 en de eerste voor McLaren sinds de Grand Prix van Brazilië in 2012. Ricciardo doet het in stijl met een snelste tijd op de laatste ronde. McLaren, Ricciardo en Norris zijn uitzinnig van vreugde. En met recht. Daniel zal extra blij zijn: door een podium te scoren zal hij van teambaas Zak Brown mogen sturen met de Chevrolet Monte Carlo NASCAR van zijn idool Dale Earnhardt.

Sergio Perez komt als derde over de finish, maar moet zijn podium weggeven aan Valtteri Bottas. De Mexicaan valt door zijn tijdstraf terug naar een zesde plek achter de Ferraris van Charles Leclerc en Carlos Sainz.

Shoey!

Zoals we van hem gewend zijn trekt Ricciardo zijn schoen op het podium. En hij is niet de enige. Lando Norris en Zak Brown nemen allebei een shotje bubbeltjeszweet. Het publiek gaat uit zijn dak. Daniel gooit zijn schoen van het podium. Het feest gaat ongetwijfeld nog tot in de late uurtjes door bij McLaren!

Resultaten