Verstappen en Hamilton geven elkaar de schuld van incident Monza

Het gebekvecht over de schuldvraag is al vroeg begonnen: volgens Lewis en Max is de tegenpartij verantwoordelijk voor de crash waarbij beide kemphanen uitgeschakeld werden.

Verstappen en Hamilton geven elkaar de schuld van incident Monza

Het was het moment van de race in Italië: de crash tussen Max Verstappen en Lewis Hamilton. Na dramatisch langzame pitstops voor beide mannen vonden ze elkaar aan het begin van ronde 26 in de run naar de Variante Rettifilo. Terwijl Hamilton net uit de pits kwam zag Verstappen zijn kans schoon om zijn titelrivaal te pakken. Lewis had daar echter een ander idee bij.

De Mercedes ging resoluut naar links om de Red Bull af te stoppen, maar Max zette verbeten door. Zij aan zij vlogen de wagens de chicane in, maar aan de binnenkant was er voor Verstappen geen ruimte meer. Max stuiterde over de kerbs heen, waarna de wielen van de RB16B inhaakten op die van de W12. De auto werd door het contact gelanceerd en belandde na het wegvagen van de rolbeugel op de neus van de Schwarzpfeil. Ondanks pogingen van Hamilton om alsnog achteruit het grind uit te krabbelen was de race voor beide mannen meteen voorbij.

De schuldvraag

Wie er voor het incident op moet draaien is nog steeds niet bekend. De FIA heeft een onderzoek ingesteld dat pas ergens na de race afgerond zal worden. Hamilton en Verstappen hebben hun mening echter al klaar. Zoals te verwachten geeft geen van beiden toe. De schuld ligt natuurlijk gewoon bij de ander.

Hamilton

Lewis Hamilton vergelijkt het incident met het gevecht dat de twee in de eerste ronde hadden bij de tweede chicane. Hierbij moest Sir Lewis noodgedwongen over de kerbs en verloor hij zijn derde plek aan Lando Norris. Hamilton vindt dat Verstappen op dezelfde manier had moeten opgeven:

"Ik kwam de pits uit, ik zag Daniel langskomen, Max kwam eraan. Ik zorgde ervoor dat ik aan de buitenkant een wagenbreedte overliet voor hem. Ik ging bocht één in en lag voor [op Verstappen], ik lag voor bij het ingaan van bocht twee en toen zat hij opeens boven op mij. Het is precies hetzelfde scenario als in bocht vier toen ik langs de buitenkant ging. Ik zat in exact dezelfde situatie maar ik maakte plaats. En dat is racen. Hij wilde gewoon geen plaats maken vandaag. Hij wist wat er bij het ingaan van bocht twee zou gebeuren. Hij wist dat hij over de kerb zou gaan maar hij deed het toch."

Verstappen

Natuurlijk is Max Verstappen het totaal niet eens met de lezing van de zevenvoudig wereldkampioen. Verstappen is verbaasd dat Hamilton hem naar zijn mening totaal geen ruimte gaf in de Rettifilo chicane. Max vindt niet dat je de twee door Lewis genoemde incidenten met elkaar kunt vergelijken:

"Ik denk niet dat je ze op dezelfde manier kan beoordelen, He bleef maar knijpen en knijpen terwijl ik ruim naast hem zat. Je hebt twee mensen nodig die met elkaar samenwerken om de bocht te halen. We vechten voor een positie. Helaas raakten we elkaar."

"Maar ik verwachtte niet dat hij mij zou blijven knijpen, knijpen en knijpen. Want dat hoefde hij niet te doen. Zelfs als hij me maar een wagenbreedte gegeven had zouden we samen bocht twee uit geracet zijn en ik denk dat hij dan waarschijnlijk alsnog voorop zou rijden. Maar hij bleef me maar wijder en wijder duwen en op een bepaald punt was er geen ruimte meer. Hij duwde me gewoon op de sausage kerb en daarom, aan het eind van de dag, raakten we elkaar want mijn achterband knalde tegen zijn band."

Stewards

Verstappen en Hamilton zijn op het matje geroepen bij de stewards om hun rol in het incident toe te lichten. Wanneer beide kanten van het verhaal duidelijk zijn komt de FIA met een eindoordeel. Gezien het feit dat geen van beide rijders toe wil geven en niemand voordeel uit de crash gehaald heeft zal het waarschijnlijk uitdraaien op een race-incident. Dankzij een nul score voor beide mannen is de voorsprong van Max op Lewis in het kampioenschap nog altijd vijf punten.

Formule 1
  • Formula 1, Mercedes-AMG Petronas F1, Red Bull Content Pool