Antonio Giovinazzi reed GP Sochi zonder teamradio

Temidden van de chaos aan het einde van de race zat de Italiaan met de grootste vraagtekens. Vanaf de eerste ronde was communicatie tussen Antonio en het team onmogelijk.

Antonio Giovinazzi reed GP Sochi zonder teamradio

In de moderne Formule 1 draait alles om communicatie. De coureurs krijgen constant updates van hun engineer over de banden, tegenstanders, pitstrategie en het weer. Daarnaast wil het team graag weten hoe de auto daadwerkelijk op de baan ligt In een wereld waarin elke duizendste van een seconde telt kun je nu eenmaal niets missen. En dat was precies waar het mis ging voor Antonio Giovinazzi.

Radiostilte

Na zijn crash tijdens de tweede vrije training was de Italiaan genoodzaakt om een gridstraf te incasseren voor het wisselen van zijn versnellingsbak. Hierdoor werd de Alfa Romeo-rijder terug verwezen naar een zeventiende plek, vóór motorwisselaars Nicholas Latifi, Charles Leclerc en Max Verstappen, maar achter Valtteri Bottas. Punten scoren zou onder normale omstandigheden al een enorme uitdaging zijn, maar na de openingsronde werd het Antonio wel erg moeilijk gemaakt:

"[Ik had] een stille race zonder radio vanaf ronde één tot het eind. Ik had contact op ronde één en toen verloor ik het ergens achter de Haas en Williams. silent race with no radio again from lap one to the end. Het was een drukke race waarin een hoop gebeurde. Ik werd geraakt in bocht twee en verloor daar ee paar plekken. Ik was aan het worstelen met de auto, om eerlijk te zijn."

Pitstop problemen

Zonder radio een Grand Prix moeten doen was al erg genoeg, maar toen de regen kwam had Giovinazzi geen idee wat er aan de hand was. Toen hij zich eenmaal realiseerde dat de slicks geen optie meer waren, was het eigenlijk al te laat. Net als Lando Norris kwam hij pas binnen op ronde 50. Antonio baalde van zijn zestiende plek, maar was blij dat teamgenoot Kimi Raikkonen met een goed getimed wissel naar de intermediates alsnog een achtste plek wist te pakken:

"Ik zat zonder radio vanaf de eerste ronde, dus het was onmogelijk om met het team te communiceren. Het was een moeilijke middag, zeker toen de regen begon aan het einde van de race en ik niet met de pits kon praten over een bandenwissel. Ik blij voor het team, maar ik kijk al uit naar Turkije."

Zhou

Met nog zes of zeven races te gaan zal het erom spannen voor Giovinazzi. De Italiaan is de enige op de grid die zijn toekomst nog niet zeker is voor volgend jaar. Vanaf de Grand Prix van Turkije zal hij zich moeten bewijzen tegenover het team. Lukt dat niet, dan zal volgens de geruchten de Chinese F2-rijder Guanyu Zhou het stoeltje over gaan nemen als teamgenoot van Valtteri Bottas.

Formule 1
  • Alfa Romeo Racing