Lando Norris komt goed weg met missen pit entry Sochi

De pijn van het verliezen van de overwinning is door de stewards iets verzacht voor Lando Norris. De jonge Brit krijgt voor zijn excursie bij het ingaan van de pitstraat geen noemenswaardige straf.

Lando Norris komt goed weg met missen pit entry Sochi

In de slotfase van de Grand Prix van Rusland spoelde opeens alles door het putje voor Lando Norris. De McLaren-rijder leek op koers voor zijn eerste overwinning, maar door een - voor McLaren - plotselinge bui verloor hij de leiding met nog maar een paar ronden te gaan.

Norris glibberde op zijn oude Hard slicks naar de pits voor een laatste stop, maar vloog daarbij over de witte lijn de baan weer op. Aangezien nog een ronde op die banden geen optie was stuurde Lando zijn auto de pit entry weer op, waarbij hij over de witte lijn ging.

Hockenheim 2019

Het incident leek in eerste instantie vergelijkbaar met de inmiddels legendarische blunder van Lewis Hamilton op Hockenheim in 2019. Op een verregende baan gleed Lewis destijds de muur in, waarna hij via het gras alsnog de pits in dook. Hamilton kreeg voor de stunt relatief snel een penalty aan zijn broek. Naar verwachting zou Norris hetzelfde te verduren krijgen: hij ging immers over de witte lijn, hoe je het ook wendt of keert.

Voordeel van de twijfel

Van de FIA heeft Lando Norris echter het voordeel van de twijfel gekregen. De stewards oordeelden dat Norris' actie niet te wijten was aan overmacht, maar dat er daarnaast ook geen sprake was van opzet. De verzachtende omstandigheden van de zware regen en oude slicks hebben ertoe geleid dat Lando er vanaf komt met niets meer dan een formele reprimande. De zes punten voor de zevende plek en het extra puntje voor de snelste ronde blijven dus veilig:

"[Het incident] wordt niet gezien als overmacht omdat het niet voldoet aan de definitie in artikel 20 van de FIA International Sporting Code. [Maar] de stewards hielden er rekening mee dat de bestuurder van auto #4 de ronde daarvoor op relatief hoge snelheid door bocht 17 (naast pit entry) gereden had. Tijdens de volgende ronde verslechterden de omstandigheden in rap tempo en waren ze verschillend op verschillende delen van het circuit. De coureur vertraagde aanzienlijk bij het ingaan van de pits, met een snelheid die ongeveer half zo snel was dan normaal, maar hij verloor nog steeds de controle en gleed over het geverfde deel tussen de pit entry en de baan."

"Ook al besloot de rijder duidelijk om op de baan te blijven op harde slick banden toen anderen wisselden naar intermediates, en hij daarmee een voordeel probeerde te bereiken door zijn positie in de race te behouden, zien we het doorkruisen van het geverfde deel niet als doelbewust of voorpslebaar in die omstandigheden."

Formule 1
  • Formula 1
  • For F1