Valtteri Bottas naar Alfa Romeo in 2022!

De bowlingbal is door de kerk. Valtteri Bottas rijdt volgend jaar in de wit/rode overall van Alfa Romeo. De Fin vervangt landgenoot Kimi Raikkonen als (voorlopige) teamgenoot van Antonio Giovinazzi.

Valtteri Bottas naar Alfa Romeo in 2022!

Na maanden speculaas is het eindelijk zover. Via het officiele Twitter kanaal van de Formule 1 werd bekend dat Valtteri Bottas na vijf seizoenen afscheid zal nemen van het kampioenschapsteam van Mercedes. De Fin moet na een tegenvallend 2021 plaats gaan maken voor het aanstormende talent van George Russell.

Het gepruts onder natte omstandigheden op Imola, de crash in Hongarije en het subtiel negeren van teamorders in Spanje en Nederland hebben ongetwijfeld bijgedragen aan de beslissing. Toch is het een ongewone stap, aangezien Bottas mede verantwoordelijk was voor de ontwikkeling van de fonkelnieuwe wagen voor 2022.

Winnende wingman

Bottas kwam in 2017 aanwaaien bij Mercedes in de chaos die achtergelaten werd door de plotseling vertrokken Nico Rosberg. Valtteri ontpopte zich tot een solide tweede man bij het team en hielp zowel Mercedes als Lewis Hamilton aan nog eens vijf titels. Daarbij werden zijn aspiraties op een eigen titelcampagne echter steeds minder realistisch.

Steevast moest Valtteri aan de kant om de Sir Lewis te ondersteunen bij de jacht op de zoveelste kroon. De bijnaam Wingman is daardoor helaas verdiend. Toch wist Bottas in die vijf seizoenen negen overwinningen, 54 podiums, 17 pole positions en 16 snelste rondes te veroveren. Niets om je voor te schamen dus.

Ervaren schouders

Door het plotselinge pensioen van Kimi Raikkonen werden de geruchten rond een transfer naar Alfa Romeo steeds sterker. Vandaag zijn ze dus bevestigd. Het is nog onduidelijk wie er naast Bottas plaats zal nemen. Antonio Giovinazzi heeft nog geen contract voor volgend jaar.

Ferrari-junioren Mick Schumacher en Callum Ilott lijken een goede kans te maken. Outsider voor het stoeltje is Red Bull's derde rijder Alex Albon. Met de ervaren schouders van Bottas onder het tea zal Alfa Romeo ongetwijfeld ruimte kunnen beiden aan een relatieve rookie. Met de nieuwe regels van 2022 in het vooruitzicht zou het bovendien zomaar kunnen dat het team een flinke stap voorwaarts zet. Wij gunnen Valtteri de nummer 1 status in ieder geval van harte.

Formule 1
  • Mercedes-AMG Petronas F1