Stefano Domenicali: 'Zeven tot acht Sprint races in 2022'

De nieuwe kalender wordt niet alleen de langste ooit, maar ook de drukste. F1 CEO Stefano Domenicali heeft alvast verklapt dat een derde van de 23 GP' s het F1 Sprint-format zal volgen.

Stefano Domenicali: 'Zeven tot acht Sprint races in 2022'

Het gebrek aan kijkers op de vrijdag is de Formule 1 al jaren een doorn in het oog. Met slechts twee vrije trainingen op de agenda is het voor de gemiddelde kijker simpelweg niet interessant genoeg. De startvolgorde wordt bepaald op de zaterdag en de punten worden verdeeld op zondag.

Met het F1 Sprint format heeft de sport dat probleem naar eigen zeggen opgelost. Dankzij het houden van de kwalificatie op vrijdag, de Sprint op zaterdag en de Grand Prix op zondag is er het hele weekend iets interessants gaande.

Méér Sprint

De toegenomen kijkcijfers tijdens de Sprint-weekenden op Silverstone en Monza hebben ertoe geleid dat de F1 in zal zetten op meer Sprint-weekenden. Van het recordbrekende aantal races volgend jaar (23) zullen er maar liefst zeven tot acht een Sprint-element hebben.

In een interview met Sky Sports F1 legt F1 CEO Stefano Domenicali de keuze uit: "We zeiden aan het begin van het jaar dat er drie tests zouden zijn om ons er zeker van te maken dat we het juiste plan voor de toekomst hebben. De overgrote meerderheid van de reacties die we kregen waren super positief."

"Promotors zijn erg blij omdat er iets nieuws en belangrijks gebeurt op vrijdag, zaterdag en zondag. We krijgen deze positieve feedback en dus moeten we voor volgend jaar een goed plan bedenken waarbij we ook de punten die aangekaart zijn door mensen die niet van het format genoten hebben moeten meenemen. Over het algemeen is het een geweldig succes."

Niet alles

Ondanks het succes van F1 Sprint is het volgens Domenicali niet de bedoeling dat het de traditionele opzet van een Grand Prix volledig zal gaan vervangen. Een derde van de races als Sprint verrijden is meer dan voldoende:

"Ik kan zeggen dat we niet overal naartoe gaan met het Sprint-qualy format. Het is iets dat we willen bewaren voor ongeveer een derde van de races op specifieke banen die zich ervoor lenen. Er is een hoop om over na te denken. We zullen alle aandeelhouders erbij betrekken: TV-zenders, teams, promotors en fans. We zullen niet vergeten dat het onze rol is om de juiste beslissing te make en alle argumenten en oogpunten in de overweging mee te nemen."

Formule 1
  • Mercedes-AMG Petronas F1 Team, Red Bull Content Pool, Formula 1