Jean Todt: 'Tweede vrije training tijdens Sprint weekend slaat nergens op'

FIA president Jean Todt begrijpt niet waarom er op de zaterdagmiddag nog een keer getraind moet worden tijdens het Sprint weekend. De extra sessie is volgens de Fransman volledig overbodig en werkt de geest van het weekend zelfs tegen.

Jean Todt: 'Tweede vrije training tijdens Sprint weekend slaat nergens op'

Afgelopen weekend mochten we het tweede F1 Sprint weekend in de geschiedenis van de F1 meemaken. Net als op Silverstone zorgde de extra race op de zondag echter niet bepaald voor spektakel.

Afgezien van de verknalde start van Lewis Hamilton was er weinig te beleven op de zaterdag in Monza. In reactie op de voorafgaand aan Silverstone gaf F1 sportief directeur Ross Brawn aan dat het format nog veranderd kon worden om de kinderziektes eruit te halen. FIA-president Jean Todt gaf in Italië al een voorzet.

FP2 niet uit te leggen

Tegenover de media op Monza uitte de waterstof-fan zijn onbegrip en frustratie over het schema voor de F1 Sprint. Todt vond dat de tweede vrije training op de zaterdagmiddag niet uit te leggen is. In een weekend dat gericht is op het creëren van onverwachte resultaten en spanning is een extra trainingssessie volgens hem totaal overbodig:

"Op het moment laat het sprint format me nogal verward achter wanneer ik na probeer te gaan wat er gebeurt tussen twaalf en één op de zaterdagmiddag. Dit uur vrije training is niet begrijpelijk voor het publiek, noch de media. Het kan alleen maar interessant zijn voor de teams om informatie te vergaren, bijvoorbeeld over bandenslijtage. Vanuit het oogpunt van de show, slaat het nergens op."

Teveel data

Het feit dat de datamijn die FP2 heet voor problemen zorgt binnen het Sprint format werd ook opgemerkt door latere winnaar Daniel Ricciardo. De Australiër vermoedt dat de teams teveel leren in het loze uurtje:

"Ik weet niet zeker of FP2 veel doet. Ik denk dat we waarschijnlijk eigenlijk teveel leren en dan zijn de races een beetje voorspelbaar. Ik weet dat ze met TV-tijd te maken hebben, maar ik denk dat FP2 de race misschien iets beschadigt omdat we teveel kennis opdoen. Dus misschien is dat iets dat zal veranderen."

Parc fermé

Onder het huidige reglement staan de auto's al vanaf de kwalificatie op vrijdagavond onder het parc fermé embargo. Dit betekent dat er niets meer aan afstelling veranderd mag worden. De tweede vrije training is dus daadwerkelijk volstrekt zinloos.

Nu F1 CEO Stefano Domenicali aangegeven heeft een derde van de Grand Prix in de toekomst als Sprint te willen houden, moet er nodig geschaafd worden aan het format.

Ondanks zijn kritiek is Jean Todt echter nog te voorzichtig om harde conclusies te trekken: "Voor nu is er nog niets definitief besloten. We zullen zien wat voor feedback we kunnen verzamelen na Monza en Interlagos."

Formule 1
  • Red Bull Content Pool, McLaren