Max Verstappen neemt geen onnodige risico's bij de sprint race

De Nederlander ziet geen reden om er vol voor te gaan in Sprint-Qualifying. De echte punten worden immers verdeeld op de zondag.

Max Verstappen neemt geen onnodige risico's bij de sprint race

Dit weekend probeert de FIA voor het eerst in de geschiedenis van de sport een compleet nieuw format uit voor de Formule 1. Het traditionele weekend wordt op z'n kop gezet door het verplaatsten van de kwalificatie naar de vrijdag en de toevoeging van een sprint race op de zaterdag. De organisatie hoopt hiermee de aandacht van de fans gedurende het hele driedaagse weekend vast te houden.

Het nieuwe format moet verveling op vrijdag gaan voorkomen.

Zorgeloos voluit

Vooral de sprint race moet voor het nodige spektakel gaan zorgen. Over 17 ronden en iets meer dan 100 kilometer moeten de coureurs de kans krijgen om onder raceomstandigheden zorgeloos voluit te gaan.

Door de recente focus op brandstof- en bandenmanagement hebben we dit immers al jaren niet meer gezien. Zonder pitstops en met de motor op standje onmogelijk moeten de team en coureurs ons in de sprint race gaan vermaken.

Vuurwerk

F1 Managing Director Ross Brawn liet weten alle vertrouwen te hebben in de rijders om het achterste van hun tong te laten zien, ondanks het feit dat er buiten de top drie geen punten te verdelen zijn. Brawn denkt alsnog dat het verhitte gevecht tussen kampioenschapsleider Max Verstappen en runner up Lewis Hamilton voor vuurwerk zal gaan zorgen aan de kop van het veld.

Meer te halen

Nadat Hamilton zijn zorgen uitte over de doodsaaie optocht die de sprint race volgens hem zal worden, doet Max Verstappen een duit in het zakje. Ook Max gaat niet mee in het blinde optimisme van Ross Brawn. Op zijn website verklaart de Nederlander dat hij niet per se tegen het concept van Sprint-Qualifiying is, maar dat hij er zich wel van bewust is er meer te halen valt op zondag:

“Ik sta ervoor open om de sprintraces te proberen en ik vind het leuk dat we wat minder rijden voordat we de kwalificatie ingaan. Maar we gaan het zien, het is lastig om er iets over te zeggen totdat we het dit weekend hebben geprobeerd. Elke race neem je risico's maar gecontroleerde risico's, vooral als je strijdt voor een kampioenschap, maar deze ene race zal niet het eindresultaat bepalen.”

Een paar puntjes

Het enthousiasme dat de organisatie heeft voor het nieuwe format wordt dus niet echt gevoeld bij de coureurs waar ze op rekenen. Naar alle waarschijnlijkheid zullen beide mannen in het gevecht om de titel niet teveel risico willen nemen om die paar puntjes. Een in elkaar gereden auto in de sprint race kan natuurlijk zeer negatieve effecten hebben op de veel waardevollere Grand Prix op de zondag.

Zal de sprint race desondanks toch het gewenste resultaat hebben voor de FIA en de Formule 1? De tijd zal het leren. Zaterdag om 17:00 weten we meer.

Formule 1
  • Red Bull Content Pool, Mercedes Petronas F1