Russell: 'Turkse Grand Prix had niks met F1 te maken'

Williams-coureur George Russell zegt geen plezier gehad te hebben aan het chaotische weekend op Istanbul Park. Volgens de jonge Brit was het complete gebrek aan grip zowel bij droog als nat weer de Formule 1 compleet onwaardig.
@media (max-width: 679px){#fig-657734517c1cc img.lazyloading{background: #eee;}#fig-657734517c1cc img{#fig-657734517c1cc img.lazyloading{width: 470px;height: 470px;}}@media (min-width: 680px) and (max-width: 680px){#fig-657734517c1cc img.lazyloading{background: #eee;}#fig-657734517c1cc img{#fig-657734517c1cc img.lazyloading{width: 624px;height: 624px;}}@media (min-width: 681px) and (max-width: 1320px){#fig-657734517c1cc img.lazyloading{background: #eee;}#fig-657734517c1cc img{#fig-657734517c1cc img.lazyloading{width: 1290px;height: 726px;}}@media (min-width: 1321px){#fig-657734517c1cc img.lazyloading{background: #eee;}#fig-657734517c1cc img{#fig-657734517c1cc img.lazyloading{width: 948px;height: 533px;}}Russell: 'Turkse Grand Prix had niks met F1 te maken'

Al vanaf de eerste sessie op het uitdagende Istanbul Park circuit was het oppassen voor de 20 beste coureurs van de wereld. Zelfs op een kurkdroge baan leken de Pirelli's compleet nutteloos, ongeacht de compound.

Het extreem glibberige baanoppervlak leverde voor het TV-publiek de nodige spektakel op dankzij spins, powerslides en remfouten, maar vanuit de cockpit gezien was het geen pretje, aldus George Russell. De Williams-rijder kende een moeilijke race, waarbij hij zelfs voor de formatieronde al van de baan gleed. Uiteindelijk bracht hij zijn auto als zestiende over de finish.

Bandenloterij

Tegenover Autosport klaagt de jonge Brit uitvoerig over de gang van zaken in Turkije. Volgens hem is het rijden op een ijsbaan niet waar de Formule 1 om draait. Het zou zo goed als onmogelijk zijn om de banden op temperatuur te krijgen en er was geen garantie dat je die temperatuur kon behouden. Russell vindt het daarom jammer dat geen van de auto's hun volle potentieel kon benutten:

"Je rondetijd varieerde met twee tot drie seconden per ronde, afhankelijk van of je de banden werkend kreeg of niet - het is ongelooflijk. Dit weekend is niet geweest waar de Formule 1 om gaat. Ik ben er zeker van dat de show leuk was en ik weet zeker dat ik er graag naar gekeken had thuis vanaf de bank. Het was gewoon een loterij voor iedereen op de baan. Ik hou van rijden in natte omstandigheden, maar dit was echt iets anders."

Meer grip op het beton

George wijt de problemen aan het nieuwe baanoppervlak dat vlak voor de race gelegd was. Het nieuwe asfalt was zo glad dat de organisatie van de Grand Prix vrijdagnacht een vloot huurauto's het circuit op stuurde om de baan in te rubberen. Door de regen van zaterdag en zondag had dit uiteindelijk weinig zin.

Russell zegt begrip te hebben voor de organisatie, die te kampen had met slecht weer: "De grootste factor was zonder twijfel het nieuwe oppervlak. Van wat ik gehoord heb moest het allemaal op het laatste moment en de Turkse organisatie heeft het goed gedaan om alles op tijd klaar te krijgen ondanks vertragingen door slecht weer."

Dat doet volgens hem echter niets af aan het feit dat het beton naast de baan en in de pitsstraat meer grip gaf dan het baanoppervlak zelf: "Het was alsof ik op ijs reed. En wanneer ik eraf ging het oude beton op, had ik zelfs meer grip dan ik op de baan had. De het betonnen oppervlak in pitsstraat, dat normaal ongelooflijk glad is vergeleken met de baan, had een stuk meer grip dan het circuit zelf. Ik denk niet dat ook maar een enkele rijder genoten heeft van deze omstandigheden."

Dit is geen Formule 1

Russell snapt dat de chaos vermakelijk was voor de fans, maar benadrukt dat een spekgladde baan waar de auto's niet tot hun recht kunnen komen niets te maken heeft met de Formule 1. Het moet gaan om topprestaties van de beste coureurs en snelste auto's ter wereld en niet om dom vermaak:

"Als je chaos en een puinzooi wil, en rijders die als idioten overkomen, dan zijn er andere klassen en sporten die je kunt gaan kijken. Formule 1 gaat om de beste auto's, de beste rijders, de beste teams die naar de beste circuits gaan en laten zien wat ze kunnen. Dit weekend was dat niet. Ik weet zeker dat er van genoten op de bank, maar er moet misschien een middenweg zijn waar de F1 van kan leren. We gaan niet zomaar hier de gok wagen week in, week uit."