Hamilton wil meer vrouwen zien in worstenfestijn F1

Als Lewis Hamilton één ding mocht veranderen aan het huidige Formule 1-circus, dan zou hij de man-vrouw-verhouding aanpassen. Verder wil Ricciardo naar Las Vegas en Vettel een V12. U raadt het: de eerste rijderspersco van 2017 is gehouden.

It giet oan. Vanochtend om 5 uur (onze tijd) vond de eerste driver's conference in Melbourne plaats. In de twee delen kwamen eerst Fernando Alonso (McLaren), Lewis Hamilton (Mercedes), Daniel Ricciardo (Red Bull), en Sebastian Vettel (Ferrari) aan het woord. Deel twee ging tussen Valtteri Bottas (Mercedes), Felipe Massa (Williams), Esteban Ocon (Force India), en Lance Stroll (Williams). Max had een dagje vrij.

Naast de gebruikelijke vragen mochten de coureurs ook een balletje opgooien richting Liberty Media over wat er volgens hen veranderd moet worden. Ricciardo en Hamilton pleasten hun nieuwe eigenaar met voorstellen voor nieuwe racelocaties Las Vegas en Miami, terwijl Vettel toonde zijn humor te hebben teruggevonden: hij opperde Duitsland.

Hamilton moest vervolgens kwijt dat de scheve man-vrouwverhouding in de F1 hem niet zint. In de paddock is het een compleet mast fest: afgezien van een paar hoge vrouwen (Claire WIlliams en Monisha Kaltenborn) lopen er bijna alleen maar mannen rond, en slechts één nieuwe testrijdster zet ook niet echt zoden aan de dijk. Of het een verkapt pleidooi was de uitgefaseerde grid girls terug te brengen weten we niet, maar we gokken dat Hamilton doelde op vrouwen die ook daadwerkelijk iets bijdragen aan het F1-circus.

Vettel deed nog even een memberberry naar de tijd dat Ferrari met een jankende V12 rondreed en wenste hardop de terugkeer van twaalf cilinders. Ook Alonso zag zit zitten, maar hij wil vooral gelijke motoren voor iedereen. Geen rare uitspraak, als je kijkt in welke positie de McLaren-rijder momenteel zit. Hamilton voelde dit haarfijn aan en voegde toe dat deze in dat geval pretty please niet door Honda gemaakt moeten worden.

Massa tot slot baalde vooral dat zijn onverwachte terugkeer zijn eetplannen hebben gedwarsboomd. De kleine Braziliaan wilde eindelijk flink bunkeren toen hij afzwaaide als topsporter, maar het werd trainen trainen trainen.

Morgen staan naast de eerste vrije trainingen de conferenties met de teambazen (Maurizio Arrivabene (Ferrari), Eric Boullier (McLaren), Christian Horner (Red Bull), Paddy Lowe (Williams), Toto Wolff (Mercedes)) op de lijst. Voor de race zondag is het hele veld compleet: Pascal Wehrlein heeft vandaag de definitieve 'ok' gekregen om aan de start te verschijnen, nadat een rugblessure hem eerder aan de kant hield.