Aston Martin F1 gaat voor eigen power units

De ploeg van papa Stroll wordt steeds ambitieuzer: vanaf 2026 moet Aston Martin met een eigen motor gaan komen.

Aston Martin F1 gaat voor eigen power units

Aston Martin's herboren Formule 1 team gaat dit jaar nog maar z'n tweede seizoen in. Onder de directie van Lawrence Stroll kwam het merk in 2021 terug als de zoveelste variant van het team dat in 1991 als Jordan Grand Prix begon.

Stroll heeft echter grootse plannen voor AMR. Met een nieuwe fabriek en windtunnel in aanbouw, het aantrekken van Saudische olieboer Aramco en andere flinke investeringen hoopt de Canadees het team naar de top van het veld te loodsen.

Eigen power unit

Aston Martin moet dus een serieus, zelfstandig team gaan worden. Het is immers een echt automerk. Op motorengebied wordt dat echter een lastig verhaal, Sinds 2009 werken de mannen en vrouwen in Silverstone met Mercedes-motoren, versnellingsbakken en achterwielophangingen.

Onder de huidige engine freeze komt daar voorlopig ook geen verandering in. De nieuwe regels voor 2026, waarbij de complexe MGU-H wegvalt, bieden echter een goedkoper platform, waardoor AMR een eigen power unit kan overwegen.

2026

Tegenover Formula 1 gaf AMR-technisch directeur Andrew Green een ruwe schets van de plannen van het team:

"Ik denk dat in de vooruitgang van onze ambities, we zeker een eigen power unit aan het onderzoeken zijn op de lange termijn. 2026 staat gepland als het jaar voor de nieuwe power unit reglementen en ik denk dat, als een team, we het geweldig zouden vinden om daarbij betrokken te zijn. "

"We hebben Aramco nu aan boord als sponsor en ik denk dat met de gesprekken in de komende jaren...we zullen zien. We zullen er zeker in diep detail naar kijken en leren begrijpen of er een voordeel voor ons is om die richting op te gaan."

Onafhankelijke afhankelijke

De ambitie om een onafhankelijk team te worden is een opvallende. Als automerk is Aston Martin immers voor 20% eigendom van Mercedes. Het merk wordt geleid door ex Mercedes-AMG baas Tobias Moers en gebruikt in meerdere modellen de Mercedes-AMG vierliter V8. Zelfs Mercedes F1 chef Toto Wolff bezit 4.8% van het bedrijf.

Het F1 team zou dus uiteindelijk meer onafhankelijk zijn dan het moederbedrijf.

Aston Martin Powertrains?

Bij de regelwijzigingen van 2026 worden de 1,6 liter V6 verbrandingsmotor en het merendeel van het hybridesysteem behouden. Dat maakt de beslissing om de bouwer van de beste motor van het veld te verlaten een bijzondere. Mercedes heeft sinds 2014 immers alle titels binnen weten te halen, op één na.

De bewezen Mercedes-motor links laten liggen ten faveure van een eigen ontwerp is dus een flink risico. Een Red Bull Powertrains-achtige constructie waarbij AMR een Mercedes-ontwerp overneemt lijkt dus een stuk aannemelijker. Zelfs de sportwagenafdeling heeft immers sinds 2000 geen originele motorontwerpen meer gebruikt.

Formule 1
  • Aston Martin Aramco Cognizant F1 Team, Mercedes-AMG Petronas F1 Team