Audi tevreden met wijzigingen Formule 1 motorregels

Het merk met de vier ringen is blij met de voorgestelde formule voor 2026. In een brief aan de FIA feliciteren Audi topmannen de FIA en zeggen ze een intentie tot deelname toe.

Audi tevreden met wijzigingen Formule 1 motorregels

We kennen het verhaaltje zo langzamerhand wel: het Volkswagen concern wil met topmerken Porsche en Audi een graantje mee gaan pikken van de dit seizoen mateloos populair geworden Formule 1. Het racefeestje moet echter wel een beetje binnen de ecologische verantwoorde portefeuille van VAG passen.

Om de aandeelhouders tevreden te houden stuurde het concern aan op viercilinders en schone e-fuels voor de nieuwe generatie F1 Power Units. Aan de andere kant van de tafel riep Mercedes om meer elektrisch vermogen, terwijl Red Bull juist de spanning erin wilde brengen met méér geluid. VAG legde daar tegenin dat de ingewikkelde en kostbare ERS-H (voorheen MGU-K), die de hitte van uitlaatgassen omzet naar elektrisch energie, uit het pakket geschrapt moest worden.

Simpeler, schoner, méér elektrisch

Afgelopen woensdag kwamen de knappe koppen van de FIA en de motorleveranciers tot een goed compromis voor de eerste opzet van de nieuwe motorregels. De nieuwe generatie F1-motoren zal nog steeds gebaseerd zijn op de 1,6 liter V6 die we al kennen sinds 2014, maar het blok zal aangepast worden om op een CO2-neutrale brandstof te lopen. Daarbij gaat echter een fractie vermogen verloren.

Dat verlies wordt goed gemaakt door het hybride systeem op te voeren van 117 kilowatt (160 pk) naar 350 kilowatt (476 pk). Naar verwachting zal het totaal nog steeds rond de 1000 bedragen, waardoor het aandeel van het elektrisch vermogen enorm toeneemt. De formule lijkt daarin op de concepten die Porsche en Toyota toepasten in het hybride LMP1 tijdperk. Cruciaal voor VW is dat de ERS-H inderdaad geschrapt is. Hoe het toegenomen elektrische vermogen opgewekt zal worden is nog niet duidelijk, maar een dubbel ERS-K systeem, dus ook op de vooras, is een voor de hand liggende mogelijkheid.

Eerlijk compromis

Van Porsche hebben we nog niets mogen vernemen, maar de top van Audi is in ieder geval meer dan tevreden met de nieuwe reglementen. Volgens RaceFans hebben voorzitter van de Raad van Bestuur Markus Duesmann en Audi Technical Development bestuurslid Oliver Hoffmann een lovende brief naar de FIA gestuurd.

De eerste opzet van de reglementen geeft volgens de topmannen 'een eerlijk compromis voor nieuwkomers en bestaande deelnemers'. Duesmann en Hoffmann verzekerden de FIA er bovendien van dat de intentie tot het toetreden tot de F1 zeker aanwezig was.

Mercedes plagen

In de opening van de brief konden ze het echter niet laten om nog even een plaagstootje uit te delen aan aartsrivaal Mercedes. Duesmann en Hoffmann feliciteerden de FIA met het succesvol afhandelen van de finale, waarbij ze vooral ingingen op de beslissing om de laatste ronde onder een groene vlag te laten verrijden. Hierdoor won Max Verstappen uiteraard de race en de wereldtitel. De lovende woorden doen de vermoedens op een mogelijke Red Bull-samenwerking - die al sinds 2010 lopen - opnieuw oplaaien.

Het is nu wachten op de goedkeuring van de overige Audi bobo's. Duesmann en Hoffmann hebben beloofd 'begin 2022' met uitsluitsel te komen.

Formule 1
  • Audi, Mercedes-AMG Petronas F1 Team, Formula 1