Horner haalt uit naar 'wanhopig' Mercedes: 'Wij racen niet met advocaten'

De protesten van Mercedes tegen de overwinningen komen volgens het Red Bull opperhoofd niet als een verrassing. Horner is echter teleurgesteld dat zijn rivalen het kampioenschap voor de stewards willen beslissen.

Horner haalt uit naar 'wanhopig' Mercedes: 'Wij racen niet met advocaten'

Er zal nog lang nagepraat worden over de knallende finale van het seizoen van 2021. Na een slechte start op Abu Dhabi reed Max Verstappen kansloos in de kielzog van Lewis Hamilton, die oppermachtig leek. Zelfs nadat Sergio Perez doorreed bij de eerste pitstopfase en Hamilton het leven goed zuur maakte schoot de Mercedes er uiteindelijk gewoon vandoor.

Het keerpunt kwam pas in de allerlaatste ronden van de race, nadat Nicholas Latifi zijn Williams in bocht 14 in de muur parkeerde. Red Bull maakte meteen gebruikt van de daaropvolgende safety car om Verstappen een set Soft banden mee te geven. Na de haastig georganiseerde herstart wist Max in bocht 5 langs Hamilton te komen op weg naar zijn eerste titel.

Winnen naast de baan

Een tijdens de race al schreeuwende Toto Wolff gaf echter aan dat de strijd nog lang niet gestreden was. Mercedes diende meteen na de race twee protesten in: Max Verstappen zou Lewis Hamilton ingehaald hebben onder safety car condities, en de FIA zou zich niet gehouden hebben aan de standaard safety car procedure. Beide protesten werden echter afgewezen, waarna Mercedes prompt een intentie tot beroep indiende.

Wanhopig Mercedes

Red Bull teambaas Christian Horner was na alle heisa niet verbaasd dat zijn team voor de stewards geroepen werd op verzoek van Mercedes, maar was vooral teleurgesteld in het wanhopige handelen van zijn rivaal:

"Het voelde natuurlijk een klein beetje wanhopig [vanuit Mercedes]. Maar we wilden niet dat het eindigde bij de stewards. [Mercedes] is een geweldige tegenstander geweest dit jaar. En Lewis is een fenomenale coureur. Het [kampioenschap] had z'n momenten, het is spannend geweest, het is moeilijk geweest. Maar we zijn gewoon uitzinnig met de uitkomst. En heel erg trots op Max vannacht. Hij is het hele jaar fenomenaal geweest."

Racen met advocaten

Na de diskwalificatie van Hamilton in Brazilië sprak Toto Wolff zijn wens uit om de races op het asfalt te willen winnen. Dat sentiment werd in Abu Dhabi echter in rook opgegaan.

Mercedes heeft namelijk een hoog aangeschreven advocaat op de loonlijst in Abu Dhabi: Paul Harris. De Britse advocaat had eerder sportief succes door Manchester City onder een verbod van de UEFA uit te krijgen. Mercedes kwam dus extreem goed voorbereid op een protest richting het circuit. Horner kan het dan ook niet laten om even uit te halen naar de norse Oostenrijker:

"We wilden nooit voor de stewards terechtkomen [in het titelgevecht]. Er was natuurlijk een flink debat voorafgaand aan de race, maar het bleek na de race heel anders te zijn. Maar wij gaan niet racen met advocaten, enzovoort. Het was jammer dat het daar moest eindigen, maar de stewards maakten de juiste beslissing."

"We hebben het gehad over 'let them race'. Weet je, Niki Lauda was de man die daar hard voor vocht. En we hebben het altijd gehad over dat races niet achter de safety car moeten finishen. De raceleider, onder moeilijke omstandigheden, heeft absoluut de juiste beslissing gemaakt vandaag."

Formule 1
  • Red Bull Content Pool, Mercedes-AMG Petronas F1 Team