Geen straf voor Verstappen na eerste Mercedes-protest

Het eerste protest tegen de wereldtitel van Max Verstappen heeft geen stand gehouden. De claim van Mercedes dat Max Verstappen tijdens de safety car periode Lewis Hamilton ingehaald zou hebben werd als ongegrond beoordeeld.

Geen straf voor Verstappen na eerste Mercedes-protest

De Grand Prix van Saoedi Arabië eindigde spectaculair met een inhaalactie van Max Verstappen op de laatste ronde. Daarmee verzilverde de Nederlander zijn eerste titel, maar de strijd bleek naast de baan nog niet gestreden. Het door een laaiende Toto Wolff aangevoerde Mercedes diende meteen twee protesten in tegen de overwinning van Verstappen.

Inhalen achter de safety car

Ten eerste claimde Mercedes dat Verstappen tijdens de safety car fase Lewis Hamilton ingehaald zou hebben. Vlak voor de herstart reed hij inderdaad naast de bijzonder langzaam rijdende Hamilton, en kwam de neus van zijn Red Bull zelfs kortstondig vóór die van de Mercedes. Wolff en co voerden aan dat dit een inbreuk op de reglementen was.

Red Bull voerde als verdediging aan dat Hamilton nooit volledig ingehaald was, en dat er een miljoen precedenten waren van vergelijke situaties waarbij er door de FIA niet ingegrepen werd. Bovendien zat Verstappen alsnog achter de Mercedes toen het licht op groen ging.

Protest afgewezen

Na een uitvoerige beoordeling is de FIA echter niet tot dezelfde conclusie gekomen. In het officiële document valt namelijk te lezen dat het protest afgewezen is:

"Na het afwegen van de verschillende argumenten gemaakt door de partijen hebben de stewards vastgesteld dat auto 33 inderdaad op een bepaald punt, voor een hele korte periode, iets vóór auto 44 reed, op een tijdstip waarbij beide auto's aan het remmen en optrekken waren. Auto 33 ging weer achter auto 44 rijden en zat er niet voor toen de safety car periode eindigde."

Protest II

Daarmee heeft Max Verstappen de eerste slag om het kampioenschap in ieder geval overleefd. Mercedes is echter nog niet klaar. Het tweede protest over het ongewone verloop van de safety car situatie loopt nog.

De formatie met de driepuntige ster is van mening dat de FIA alle gelapte auto's had de safety car had moeten laten passeren, in plaats van alleen de vijf auto's tussen Hamilton en Verstappen. Het liefst zien Toto en vrienden dat de classificatie op de ronde vóór de finish als eindresultaat aangemerkt zal worden.

Het is wachten op het oordeel van de FIA.

Formule 1
  • Red Bull Content Pool, Mercedes-AMG Petronas F1 Team