Duitse overheid krabbelt terug bij puur elektrische 2030-plannen: 'Plug-in hybrides zijn ook elektrificatie'

De politiek en de realiteit hebben zowaar elkaars pad gekruist bij onze oosterburen. Bij de formatie van een nieuwe overheid zijn de plannen voor elektrificatie flink bijgesteld, tot grote woede van Die Grünen.

Duitse overheid krabbelt terug bij puur elektrische 2030-plannen: 'Plug-in hybrides zijn ook elektrificatie'

De afgelopen jaren heeft de ene na de andere Europese overheid plannen opgesteld om de elektrische revolutie op te starten op de automarkt. Lange tijd was hét magische jaar voor de transitie 2030, al heeft de klimaattop van Glasgow de datum voor de meeste landen alweer tien jaar opgeschoven. In Nederland en Duitsland wordt het jaar echter nog steeds gezien als een belangrijke mijlpaal in de campagne om het wagenpark op te schonen.

15 miljoen

Duitsland is na zestien jaar Merkel bezig met de formatie van een compleet nieuwe regering. In november presenteerden de SPD, FDP en Bündnis 90/Die Grünen een coalitieakkoord. Als onderdeel van de overeenkomst werd het ambitieuze doel genoemd om tenminste 15 miljoen volledig elektrische auto's op de Duitse wegen te zetten tegen 2030. Dat is ruwweg 30% van het totale aantal personenwagens in de bondsrepubliek. Vandaag de dag zijn het er ongeveer 600.000.

Volledig elektrisch niet de enige oplossing

Minister van Transport en FDP-lid Dr. Volker Wissing is maandag echter teruggekomen op die belofte. In plaats van zich te richten op puur elektrische voertuigen neemt hij opeens genoegen met plug-in hybrides. Dat draagt volgens Wissing net zo goed bij aan de CO2-reductie van het Duitse wagenpark, zo verklaarde hij tegenover Handelsblatt:

"Elke bijdrage aan de CO2-reductie is belangrijk. We willen elektrisch aangedreven voertuigen hebben. Natuurlijk draagt de hybride daar ook aan bij. Maar volledig elektrische auto's zijn ideaal. We moeten van alle mogelijkheden gebruik gaan maken om emissieloos te rijden. Daarbij wil ik iedereen uitnodigen, maar tegelijkertijd moeten we open blijven voor andere technologieën. We kunnen niet voor alle delen [van de industrie] dezelfde oplossingen gebruiken."

E-fuels

Naast elektrificatie ziet Wissing kansen voor het gebruik van synthetische e-fuels. Deze wil hij echter niet inzetten om plug-in hybrides schoner te maken. In de luchtvaart en bij het zware vrachtverkeer - waar elektrisch geen optie is - komen de schone brandstoffen veel beter van pas. De verkeersminister wil elektrificatie alleen inzetten in sectoren waar de technologie daadwerkelijk zin heeft.

Elektrisch oder nichts

De Groenen konden zich uiteraard niet vinden in de lezing van Dr. Wissing. Grüne transportexpert Stefan Gelbhaar liet tegenover Reuters merken dat hij zich nog altijd blind staart op de belofte van 15 miljoen EV's:

"We hebben in de coalitieovereenkomst een duidelijk doel gesteld van tenminste 15 miljoen volledig elektrische personenwagens tegen 2030. Dat is cruciaal om de uistoot te verminderne. Ik ben er zeker van dat Minister van Transport Volker Wissing daarin duidelijke en snelle vooruitgang zal boeken."

Elektrisch
  • Mercedes-Benz