Button waarschuwt: 'We moeten voorzichtig zijn met circuits zoals Spa'

De wereldkampioen van 2009 betreurt het dat de legendarische Belgische baan van de kalender gedrukt dreigt te worden. De Brit spreekt er voorzichtig schande van dat de iconen uit de sport vervangen worden door slap Amerikaans entertainment.

Button waarschuwt: 'We moeten voorzichtig zijn met circuits zoals Spa'

Het is het gesprek van de week: de nog altijd officieel onbevestigde exit van Spa Francorchamps. Het glooiende circuit in de Ardennen staat sinds 1985 vrijwel onafgebroken op de kalender, maar dreigt dit jaar toch echt voorgoed te verdwijnen.

De beslissing om Spa te vervangen met circusevenementen zoals Miami en Las Vegas mag dan populair zijn bij de aandeelhouders, maar in de paddock zijn de meningen een stuk negatiever. Na Max Verstappen, Sebastian Vettel en Lando Norris heeft ook Jenson Button zich uitgesproken tegen het uitbannen van de Grand Prix van België.

Het beste circuit

De enkelvoudig wereldkampioen doet tegenwoordig dienst als commentator by Sky Sports en adviseur bij Williams, maar vond toch de tijd om aan te schuiven bij de podcast van F1-lolbroeken WTF1.

Jenson deed zijn beklag over de situatie rond Spa, en benadrukte dat het circuit niets aan te rekenen valt. Als een van de beste circuits ter wereld verdient Spa het om aan te blijven. Er spelen volgens Button echter andere factoren mee:

"Als Spa er niet is [in 2023], zal ik heel erg teleurgesteld zijn. Het is een van de beste circuits ter wereld, het racen is geweldig, de coureurs houden ervan en de teams houden ervan om er heen te gaan. Monaco is een lastige omdat er een hoop speelt achter de schermen, maar als je Spa weghaalt is dat om andere redenen, niet omdat het geen goed circuit is."

Entertainment boven kwaliteit

Als ervaren man binnen de paddock ziet Button de recente ontwikkelingen rond de F1-kalender met lede ogen aan. De invloed van Liberty Media, Drive To Survive en de Amerikaanse markt dreigt volgens de Brit het pure, kwalitatief hoogstaande racen op een zijspoor te zetten. Jenson roept de F1 dan ook op om voorzichtig om te springen met de kern van de sport:

"We moeten een beetje voorzichtig zijn. We weten dat de Formule 1 entertainment is, en een bepaalde TV-show heeft het heel erg beroemd gemaakt in Amerika, wat geweldig is, en het is heel goed voor de sport. Maar we moeten er zeker van zijn dat we het racen opwindend houden en naar circuits gaan die ons goed racen geven want dan zul je blije coureurs zien. Dat is essentieel."

Formule 1
  • ProShots / SIPA USA