Domenicali wil dolgraag Duitse GP: 'Maar als ik zelf niet bel hoor ik weinig'

De F1 CEO wil Duitsland maar al te graag weer op de kalender zetten, maar krijgt het niet voor elkaar. Volgens de Italiaan wordt er vooral veel gepraat vanuit Hockenheim en de Nürburgring, maar weinig gezegd. Uiteraard zijn de financiële eisen nog altijd het grootste struikelblok.

Domenicali wil dolgraag Duitse GP: 'Maar als ik zelf niet bel hoor ik weinig'

Voor een land met zoveel historie en invloed in de autoindustrie is het eigenlijk bizar dat er geen ruimte over is op de F1-kalender voor Duitsland. Toch is het inmiddels alweer drie jaar geleden dat de laatste Grand Prix verreden werd bij onze oosterburen.

Die spectaculaire race op Hockenheim werd door toedoen van de coronacrisis een jaar later nog even opgevolgd door de haastige ingelaste Grand Prix van de Eifel op de Nürburgring, maar daarna bleef het wederom stil. Met een Duitse coureur en (hopelijk) drie grote merken in de gelederen is de business case voor een Duitse race echter steeds sterker aan het worden.

'Het is een raadsel'

F1 CEO Stefano Domenicali is zich hier terdege van bewust, maar kan maar geen vooruitgang boeken met het reanimeren van de F1 in Duitsland. Tegenover Sport Bild beklaagde de Italiaan zich over de moeizame manier van zakendoen met de grote Duitse circuits. Het is Stefano een raadsel waarom er geen deal gesloten kan worden:

"We moeten daarvoor een weg vinden - en wanneer ik zelf geen telefoontje pleeg, zie en hoor ik weinig uit Duitsland. Ze praten, praten praten, maar uiteindelijk heb je feiten nodig. Het is me een raadsel, hoe je vandaag de dag geen business rond een Grand Prix opbouwen kan. Maar: als ze dat voor elkaar krijgen, dan zullen we weer een race in Duitsland hebben."

De ziel van de F1

De reden achter de moeizame onderhandelingen lijkt van een afstandje helemaal niet zo raadselachtig. Net zoals bij andere Europese circuits zoals Monaco, Paul Ricard en Spa Francorchamps knelt het vooral op financieel vlak. In Amerika en het Midden-Oosten rollen de dollars echter rijkelijk over de tafel, waardoor de sport zich steeds meer toespitst op deze werelddelen.

Domenicali is er echter stellig van overtuigd dat hij de ziel van de F1 - die toch echt in Europa ligt - niet aan het verkopen is aan gretige projectontwikkelaars en door oliegeld aangejaagde slavendrijvers:

"[..] de Grand Prix moet voor alle partijen lonen. We kunnen niet alle kosten op ons nemen. Geld is altijd boven alles belangrijk. Ook voor ons. Maar we kijken er niet alleen naar, het totaalpakket moet kloppen. Als we alleen op de rekening zouden letten, zou de kalender er heel anders uitzien. Ik verkoop de ziel van de Formule 1 niet. Ik geloof dat het een normale verandering is."

Formule 1
  • Mercedes-AMG Petronas F1 Team, ProShots / SIPA USA