Klassieke F1 circuits bedreigd door uitbreiding kalender

De aanhoudende interesse van nieuwelingen brengt positie van traditionele circuits aan het wankelen. F1 CEO Stefano Domenicali sluit niet uit dat publieksfavorieten zullen moeten wijken voor promotors met diepere zakken.

Klassieke F1 circuits bedreigd door uitbreiding kalender

De kalender voor dit seizoen is met 23 geplande Grand Prix de langste ooit, maar de Formule 1 is nog lang niet klaar met uitbreiden. Het ene na het ander land meldt zich aan met de wens om een race te kunnen organiseren.

China en Amerika maken zelfs ruimte voor een tweede en een derde Grand Prix en in het Midden-Oosten werd recent een serie bijzonder lange contracten gesloten. Het lijkt maar niet op te kunnen bij de F1.

Het Midden-Oosten krijgt een steeds groter aandeel in de kalender.

30 races

Tegenover Martin Brundle van Sky Sports glunderde F1's topman Stefano Domenicali dan ook over de interesse in zijn sport. De Italiaan liet weten dat er op basis van de interesse zomaar een seizoen met maar liefst 30 races gehouden zou kunnen worden. De huidige limiet van 24 is daarmee eenvoudig bereikt:

"Ik denk dat het potentieel er is om naar 24 te gaan. Ik zou zeggen dat er het potentieel is om naar 30 te gaan op basis van de interesse die we wereldwijd zien! Niet alleen Las Vegas, maar ook andere steden zijn geïnteresseerd in de Formule 1. Bovenop Amerika en China is er ook potentieel om binnenkort naar Afrika te gaan. Er is een hoop interesse daar. Dat is zeker een gebied dat momenteel mist op onze kalender."

Het Zuid-Afrikaanse Kyalami verdween in 1994 van de kalender.

Gebalanceerde strategie

Al dat nieuwe geld is natuurlijk geweldig, maar de sport dreigt daarmee wel z'n identiteit te verliezen. De circuits die de Formule 1 gemaakt hebben tot wat het nu is mogen niet vergeten worden. Domenicali zegt zich hiervan bewust te zijn en een balans te zoeken tussen nieuwe markten en historische evenementen:

"We moeten gebalanceerd zijn, we moeten kijken naar wat de andere kansen zijn. En heel binnenkort gaan we iedereen vertellen wat onze strategie is om de markt te ontwikkelen. Het is aan ons om de juiste balans te vinden bij het beoordelen van nieuwe evenementen en de historische waarde die we op de kalender willen zien."

Aflopende contracten

Ondanks die bemoedigende woorden geeft Stefano toe dat niet alle bekende circuits binnen de nieuwe strategie zullen passen. Met aflopende contracten in het vooruitzicht is de de kans groot dat een paar van de huidige gastlanden het veld zal moeten ruimen:

"Er zijn sommige promotors die aflopende contracten hebben en waarschijnlijk zullen sommige van de huidige Grand Prix niet langer deel uit gaan maken van de kalender."

Daarmee doelt Domenicali op Mexico's Circuit Hermanos Rodriguez, het Franse Paul Ricard en het iconische Spa Francorchamps. De contracten van deze circuits lopen allemaal dit jaar af. Aanhoudende geldproblemen met de eerste twee maken het aannemelijk dat ze zullen verdwijnen. Suzuka, Silverstone en Baku zijn de volgenden die op de schopstoel staan, met contracten tot 2024. Voor Zandvoort en de Red Bull Ring staan nog verlengingen open.

Wisselraces

De grote interesse in de F1 is natuurlijk mooi, maar volgens de huidige Concorde Agreement is het maximum aantal races nog altijd 24. Dertig Grand Prix is dus niet realistisch, zeker omdat de teams hier bepaald geen zin in hebben. Om alle gegadigden toch een kans te geven kan Domenicali ervoor kiezen om wisselraces te herintroduceren.

Nick Heidfeld in de BMW-Sauber F1.08, Fuji Speedway.

Onder deze overeenkomst kunnen twee circuits elkaar om het jaar afwisselen. Die aanpak werd eerder gebruikt tussen 2009 en 2013, waarbij Hockenheim en de Nürburgring de Grand Prix van Duitsland mochten delen. Een eerder plan om hetzelfde te doen met Fuji Speedway en Suzuka vanaf 2008 viel echter in het water nadat Fuji's eigenaar Toyota de sport verliet.

Formule 1
  • Red Bull Content Pool, Mercedes-Benz, BMW