F1 wil nepdrama Drive To Survive halt toeroepen

Na vier jaar trekt F1 CEO Stefano Domenicali eindelijk aan de rem. De Italiaan wil in gesprek gaan met Netflix over het waarheidsgehalte van Drive To Survive. In het vervolg moet voorkomen worden dat het docudrama te ver doordraaft in het creeeren van sensatie.

F1 wil nepdrama Drive To Survive halt toeroepen

Drive To Survive is op veel manieren een enorme aanwinst voor de Formule 1. Sinds 2019 maakt de serie de voorheen relatief afgesloten sport toegankelijker voor de gemiddelde kijker, biedt het inzichten in de achtergronden van teams en coureurs en helpt het mee met het sterk verjongen van F1's fanbase.

Die laagdrempeligheid heeft echter een vervelende keerzijde: de producers van Netflix vinden het namelijk nodig om gebeurtenissen en relaties te manipuleren om de aandacht van de kijker vast te houden. Dat levert bijvoorbeeld rivaliteiten op die nooit hebben bestaan. Zo meende Netflix dat Carlos Sainz en Lando Norris elkaars bloed wel konden drinken in 2020.

DTS 4

Het vierde seizoen van DTS gaat verder dan ooit. Zo is er onder andere opnieuw een gemaakte ruzie tussen Lando Norris en Daniel Ricciardo. Één van de ergste missers is dat de serie doodleuk doet alsof Max Verstappen de Sprint Race in Monza gewonnen heeft. De Nederlander werd in realiteit echter tweede achter Valtteri Bottas, maar dat kwam niet goed uit voor de Verstappen vs Hamilton verhaallijn.

Verkeerde toon

Diezelfde Verstappen weigert al jaren om mee te werken aan de serie vanwege de creatieve vrijheid die Netflix maar al te vaak neemt. Ook Lando Norris en Daniel Ricciardo wezen in een officiële video van McLaren op knip en plakwerk met radioberichten. De openlijke kritiek richting DTS heeft ervoor gezorgd dat F1 opperhoofd Stefano Domenicali ook is gaan opletten. Na jaren van positiviteit durft Domenicali de problemen eindelijk te benoemen:

"Er is geen twijfel over dat het Netflix project een erg succesvol effect heeft gehad. [Maar] om de interesse van een nieuw publiek te wekken werd een toon gebruikt die op bepaalde manieren focuste op het dramatiseren van het verhaal. [DTS] is een kans, maar het moet beter begrepen worden. We hebben er dit weekend [in Bahrein] bij een vergadering met de teams ook over gepraat."

DTS hervormen

Domenicali ziet de weigering van Verstappen om mee te werken als een doorn in het oog. Het doel van de serie is immers om de sport te promoten, niet om voor controverse te zorgen. Stefano wil ervoor zorgen dat de twijfel onder de coureurs weggenomen zal worden door DTS te hervormen:

"Een coureur die niet mee wil werken omdat hij het gevoel heeft dat hij niet op de juiste manier wordt vertegenwoordigd is niet constructief. Er is dus een dialoog nodig zodat we kunnen begrijpen hoe hij betrokken kan worden bij een format die hij als correct ziet. We zullen ook met Netflix praten, want het is noodzakelijk dat het verhaal niet weg beweegt van de realiteit, anders past het niet meer."

"Het is een onderwerp dat we zullen aankaarten samen met de coureurs. We moeten er zeker van zijn dat een project dat zoveel invloed heeft gehad blijft aantrekken, maar zonder het imago en de betekenis van de sport waarin we elke dag leven te vervormen."

Formule 1
  • Netflix, McLaren Racing