Formule 1 verbiedt bodyguards na Martin Brundle/Megan Thee Stallion-incident

Op het circuit van Austin werd F1-legende en reporter Martin Brundle onhandig aan de kant gewerkt door de entourage van rapper Megan Thee Stallion. Vanaf nu gaat de FIA de wandelende vleeshompen weren bij de deur.

Formule 1 verbiedt bodyguards na Martin Brundle/Megan Thee Stallion-incident

In de aanloop naar de Grand Prix van Amerika mocht ex-coureur en reporter Martin Brundle weer eens één van zijn fameuze 'Grid Walks' doen. Vanwege soepelere coronaregels kon de Brit weer ouderwets over de grid stampen op zoek naar bijzondere mensen om te interviewen.

Dit keer kwam hij de Amerikaanse rapster en drievoudig Grammy-winnares Megan Thee Stallion tegen, die als gast van Red Bull Racing bij de race aanwezig was. Martin leek het wel even leuk om de draak te steken met een bekendheid die duidelijk niets met de sport te maken had, dus hij vroeg om een 'freestyle rap over de Formule 1'.

Megan leek open om met Brundle te praten, maar haar entourage was een stuk minder vriendelijk. Een waggelende gigant vooraan de groep probeerde Martin weg te werken, waarna een Draco Malfidus-imitator zich ermee ging bemoeien. "You can't do that" klonk het opeens. Brundle reageerde scherp: "I can do that, because I did". Het ongemakkelijke voorval onderstreepte nog maar eens hoe erg het F1-circus de focus op sport aan het verliezen is.

Meer respect

Nadat Brundle via Twitter opriep tot meer respect voor F1-personeel vanuit bezoekende beroemdheden brak meteen de social media-hel los. De reactie vanuit de sport was zoals we inmiddels gewend zijn tergend traag. Pas drie weken later heeft de Formule 1 eindelijk een reactie op het incident.

Bodyguard-verbod

Volgens ingewijden gaat de organisatie in het vervolg bodyguards in het algemeen weren. Aangezien iedereen die toegang heeft tot de grid naar alle waarschijnlijkheid een fatsoenlijk persoon is, is er volgens de F1 geen reden om een setje menselijke tanks mee te nemen. Het geven van interviews is overigens niet verplicht, maar met het oog op de miljoenen kijkers wereldwijd worden bezoekers wel geacht beleefd te blijven bij het afwijzen van vragen. Reporters rondduwen hoort daar uiteraard niet bij.

Jenson Button, Martin Brundle en Christian Horner, Spanje 2019.

Brundle-clausule

In Mexico grapte Martin Brundle over het instellen van de regel, die hij de 'Brundle-clausule' noemde:

"Nu ben ik eindelijk beroemd! Ik werd genegeerd door Megan Thee Stallion, aan de kant gejast door een menselijke berg en toen uitgekafferd door een Draco Malfidus-lookalike die ongetwijfeld voor de eerste keer op een F1-grid was. Ik maakte er een simpele tweet over en kreeg vijf miljoen impressies. Ik begrijp niets van dat alles, om eerlijk te zijn."

Formule 1
  • Red Bull Content Pool
  • FORCE 24