In 2015 werd in het kleine stadje Heikendorf, nabij Kiel een inval gedaan door de Duitse autoriteiten. In de villa van een 84-jarige man werden diverse Nazi-memorabilia, pistolen, machinegeweren en meer dan duizend kogels aangetroffen. Daar bleef het echter niet bij. Tussen de standbeeldjes, ijzeren kruizen en uniforms vonden de agenten een torpedo, een 88 mm Flak luchtafweerkanon en een heuse Panther tank.
Bergingsactie
De complete inboedel werd in beslag genomen en de man werd illegaal wapenbezit ten laste gelegd. Het bergen van de tank was echter makkelijker gezegd dan gedaan. Een groep van 20 soldaten met een bergingsvoertuig had uiteindelijk negen uur nodig om de bijna 45 ton zware Panther uit de kelder van het huis te bevrijden. De in perfect staat behouden tank werd bij de operatie helaas beschadigd, onder meer omdat de rupsbanden niet aanwezig waren.
Functionele museumstukken
De 84-jarige verdachte verklaarde geen geheim gemaakt te hebben van zijn collectie. Volgens lokale bronnen gebruikte hij de tank zelfs om de wegen te ploegen in een bijzonder strenge winter. Met zijn 23 liter, 700 pk sterke Daimler HL230 benzine V12 was de Panther perfect voor dat klusje.
De advocaat van de verdachte verdedigde hem met de claim dat stukken van de collectie voor museumdoeleinden gebruikt werden, en niet bedoeld waren als functionele wapens. De tipgevers vanuit Berlijn waren echter zeker van het tegendeel: de afdeling had het huis eerder doorgespit op zoek naar kunstwerken gestolen door de Nazi's.
Kwart miljoen
Omdat niet alle wapens onschadelijk waren gemaakt werd de oude liefhebber in de rechtbank van Kiel schuldig bevonden. De rechtbank legde 14 maanden voorwaardelijke gevangenisstraf en een boete van maar liefst 250.000 euro op. Bovendien moeten de tank en het Flak-kanon binnen twee jaar verkocht of gedoneerd worden aan een museum. Ironisch genoeg bevestigt de rechtbank met die uitspraak zijlings de argumenten van de advocaat van de man.
Een museum in Amerika schijnt interesse getoond te hebben in de fantastisch bijgehouden Panther. Met de verkoop zou de man waarschijnlijk het boetebedrag eenvoudig terug kunnen verdienen. We nemen aan dat dat in zijn ogen echter weinig goedmaakt. De beste man (die volgens de Duitse wet anoniem gebleven is) is zijn geliefde collectie voorgoed kwijt.
- VisitBrabant, Bundesarchiv
- shz.de – Nachrichten aus Schleswig-Holstein