Het ging de hele wereld over: beelden van protesterende jongeren die voor dood op de beursvloer gingen liggen, spandoeken met anti-auto teksten toonden, auto's bekladden met verf en met Shell-maskers op een haag vormden om bezoekers tegen te houden op de Autosalon van Brussel afgelopen januari. Acht maanden later is de zaak rondom het incident eindelijk rond.
Onderhandelingen
Tien dagen voor het openen van de autoshow kreeg organisator FEBIAC van actiegroep Extinction Rebellion een waarschuwing. De eco-warriors maakten duidelijk dat er een grootschalig protest gepland was op het terrein van de beurs.
FEBIAC probeerde nog om potentiële commotie te voorkomen door XR een eigen stand aan te bieden in het midden van de beursvloer, zodat ze in alle rust hun ideeën konden delen met de bezoekers. Dat aanbod werd echter afgeslagen.
Dwangsom
Uit angst voor onrust vroeg de automobielfederatie bij de lokale overheid op eenzijdig verzoek een dwangbevel aan. Elke persoon die het goede verloop van de Autosalon zou verstoren zou een dwangsom van welgeteld 10 euro worden opgelegd. Uiteindelijk leidde dit beleid tot wat de Belgen 185 'administratieve' arrestaties noemen.
Rechtszaak
Met die gang van zaken waren ze er bij Extinction Rebellion het niet mee eens. In een poging het bevel te vernietigen bracht de groep een zaak voor de rechter. Volgens XR was het bevel namelijk onrechtmatig verleend aan FEBIAC. De rechter zag dit anders.
Bij het aanvragen van dwangbevel op eenzijdig verzoek is het noodzakelijk dat er sprake is van urgentie. Aangezien de organisatie slechts tien dagen van tevoren op de hoogte werd gesteld oordeelde de rechter dat daar inderdaad sprake van was. Verder hield hij rekening met het feit dat de Autosalon al eerder het doelwit was geweest van radicale milieuactivisten. De rechter stelde hiermee FEBIAC in het gelijk.
Domper voor Extinction Rebellion
De uitspraak is een flinke domper voor Extinction Rebellion. Naast het gecombineerde bedrag van de dwangsom moet de groep ook de proceskosten voor FEBIAC vergoeden. Naast de originele €1.850 euro betekent dat een rekening van nog eens €2.400. Achteraf hadden ze dus beter hun verlies kunnen nemen.
Foto verkregen via de Google Drive account van Extinction Rebellion België. Zo slecht zijn multinationals dus niet.
- Extinction Rebellion