Deze Duitse tank is het beste argument tegen de NAVO

Duitsers kunnen twee dingen uitzonderlijk goed: hoge cultuur verbeteren en oorlog voeren. Hoewel, dat laatste blijkt sinds afgelopen week niet per se hun forte. De Leopard 2A4 wordt zonder spuug genaaid door ISIS.

Duits, het is zo'n ongelooflijk mooie taal: "Was als Stolz der deutschen Waffenindustrie gilt, liegt als ausgebrannter Panzer-Kadaver auf dem Schlachtfeld Nordsyriens." Kort verhaal nog korter: Turkije zegt tegen ISIS te vechten (LOL) en gebruikt daarbij Leopard 2A4 tanks. Dat is de minst geëvolueerde tank uit het geslacht Leopard. Die dingen zijn effectief gebouwd op een NAVO-doctrine die gewoon niet werkt in Syrië. De tanks worden afgemaakt.

Hoe steekt dit alles in elkaar? Het is vrij simpel als je de NAVO-strategie analyseert. De NAVO is een club waar verstandige mensen bij willen horen. Daarom haalden de Fransen er lange tijd hun neus voor op. Het grootste probleem met de NAVO is echter dat een conflict met Rusland wordt uitgevochten in het mooiste continent op Gods groene aarde; Europa. De doden zouden we nog wel trekken, maar de culturele schade zou Europa verwijzen naar de prullenbak van de geschiedenis.

Het intimiderende bestaansrecht van de NAVO is grotendeels gebouwd op Artikel 5. Belangrijkste bepaling: "Collective defence means that an attack against one Ally is considered as an attack against all Allies". Dus met de agressieve Rus in het Oosten kunt u zich voorstellen wat dat betekent. Een land als Polen wordt aangevallen door de hondsdolle kleptocraat die zich uitgeeft voor president van Rusland, en de tanks beginnen aan beide kanten te rollen. Dat is de prelude. Daarna worden wonderschone steden en landen in Midden-Europa de geschiedenisboeken in geschoten. Van Rusland verwachten we niet beter, maar zo rolt ook de NAVO. 

De Rus wordt tegengehouden in Midden-Europa en dat is een van de grote problemen met de NAVO. Deze doctrine werkt door in het ontwerp van krijgsmachten. De Turk vecht nu met Duitse tanks tegen een vijand die ze mede in stand houden: ISIS. De tank in kwestie, de Leopard 2A4, is echter niet voorbereid op een slagveld anders dan de Europese laaglanden waarop een frontale (Russische) aanval wordt geserveerd.

De bepantsering is van voren sterk, maar laat op andere zijden te wensen over. "Das macht ihn verwundbar für seitlichen Beschuss, wie in Al-Bab geschehen. Hier warteten IS-Schützen mit tragbaren Panzerabwehrraketen, bis sie zwei türkische Leopard-Panzer an den Flanken angreifen konnten, die alleine bis zur Stadtgrenze vorgerückt waren." De Duitsers zijn in tranen. Hun supertank, waarmee een groot deel van de NAVO hun persoonlijke Mein Kampfjes uitvoert, kan door primitieve baarden met Russische antitankraketten onklaar gemaakt worden. Enkel en alleen omdat de haatbaard vanuit andere richtingen dan rechtvoor schiet.

Nederland had ook Leopard-tanks, maar die werden nota bene door een rechts kabinet wegbezuinigd. Afhankelijk van hoe we onze krijgsmacht willen inzetten, zijn tanks wel weer een goed idee. Maar laten we tanks nemen die vuur van links en rechts kunnen absorberen zonder de mogelijkheid te verliezen de opponent kapot te schieten.

Dit artikel is onderdeel van de serie Autobahn Alert. Lees hier de voorgaande delen: