Brawn: 'Alleen fervente fans hebben kritiek op Sprint-Qualifying'

De F1 gaat vrolijk door met de uitbreiding van Sprint-format, ondanks het feit dat de hard kern nog steeds niet overtuigd is. Sportief directeur Ross Brawn ziet geen problemen met dat beeld.

Brawn: 'Alleen fervente fans hebben kritiek op Sprint-Qualifying'

Dit seizoen hebben we voor het eerst in decennia een fundamentele verandering aan het GP-weekend gezien. In een lichtelijk verhulde poging om de kijkcijfers op de vrijdag op te krikken is een F1 Sprint/Sprint-Qualifying toegevoegd op de zaterdag. Het beloofde spektakel van de sprint bleef uit, maar volgens de Formule 1 zijn de proeven met het format op Silverstone en Monza een weergaloos succes. Volgend jaar wordt het aantal Sprint-weekenden daarom verdubbeld van drie naar zes.

Verdeelde fans

Ondanks het vermeende succes van het nieuwe format zijn de fans nog niet overtuigd. Bij een recente poll werden 167.000 fans gevraagd of Sprint-Qualifying de show verbeterd had. Ongeveer 40% was het daarmee eens, maar 34% vond dat er niets veranderd was. Volgens sportief directeur Ross Brawn is die verdeling geen reden tot paniek. De lossere fans en nieuwe fans vinden het format immers geweldig en de harde kern kijkt toch, ook al lopen ze er niet warm voor:

"Het merendeel van onze 'normale' fans en in het bijzonder onze nieuwe fans waren positief over het [Sprint] concept. Ze konden vooral de actie op een vrijdag waarderen. Ze vonden dat de vrijdag het nu waard was om te kijken, wat eerder niet zo was. De fervente fans, onze echte, toegewijde fans, zijn nog niet overtuigd. Ze zijn onverschillig. Ze hebben het wel allemaal gekeken, trouwens. Ze hebben het niet af gezet. Ze waren erdoor gefascineerd."

Toch veranderingen

Dat de 'echte' fans niet aan boord zijn baart Brawn en de F1-top geen zorgen. De Formule 1 is immers meer een bedrijf dan een sport: alleen de kijkcijfers tellen echt mee. Toch wil Brawn bepaalde concessies gaan doen om het Sprint-concept te verbeteren. Zo moet de benaming van het evenement op zaterdag anders: het is immers geen kwalificatie, maar een race.

Ook moet er meer duidelijkheid komen over wie er nu precies de pole position mee naar huis mag nemen. Op dit moment is de winnaar van de Sprint-Qualifying - wat dus een race is - de ontvanger van de pole position, die normaal juist tijdens de kwalificatie uitgedeeld wordt. Brawn ziet graag dat de pole position weer toegekend wordt aan de man die de snelste rondetijd neergezet heeft tijdens de kwalificatie:

"Het is de laatste tijd consistent een opmerking geweest van fans en coureurs dat de persoon die de snelste ronde zet met weinig brandstof in de kwalificatie de pole position-houder is. Ik denk dat we daar niet bij stilgestaan hebben toen we dit nieuwe format bedachten. Ik zou graag zien dat het weer teruggedraaid wordt zodat dat de pole position wordt."

Als laatste moet de puntentelling aangepast worden om de top tien te belonen in plaats van alleen de top drie. Daarbij zal de winnaar maximaal 10 punten mee naar huis nemen en krijgt de man op P10 een enkel puntje mee. Zo loont het ook voor de mindere teams om op de zaterdag meer risico's te nemen.

Alleen punten voor RBR en Mercedes bij de Sprint moet verleden tijd zijn.

Niet doordraven

Ondanks zijn vertrouwen in het positief ontvangen format waakt Brawn ervoor niet te ver door te draven. Zodra de harde kern echt afhaakt kan de F1 nog wel eens in de problemen gaan komen:

"Vanuit de fans hebben we een goede reactie gehad. We hebben jongere en minder toegewijde fans weten te boeien met de sprint. Als we het hebben over hoe drastisch we de veranderingen willen maken...we zullen relatief conservatief gaan zijn met de stappen voor volgend jaar. We willen de aandacht niet verliezen omdat we te ambitieus geweest zijn. We moeten genoeg content, genoeg binding hebben om [de Sprint] het waard te maken en we willen het niet verpesten door te ver door te draven en mensen het gevoel te geven dat we te ver gegaan zijn."

Formule 1
  • Formula 1