De grindbak keert terug op herzien Spa Francorchamps

De eindeloze discussies over track limits en 'eerlijk' verdedigen gaan vanaf dit jaar niet meer op voor het iconische circuit in de Ardennen. Als onderdeel van de grondige verbouwingen worden er in vrijwel elke bocht grindbakken aangelegd.

De grindbak keert terug op herzien Spa Francorchamps

Het was afgelopen november even schrikken toen bekend werd dat de organisatie achter het circuit van Spa Francorchamps de schep ging zetten in de inmiddels klassieke layout. Diehard fans van de legendarische Eau Rouge-Raidillon combinatie kunnen echter opgelucht ademhalen. De links-rechts-links slinger heuvelop blijft grotendeels intact, maar aan beide zijden van de baan worden alsnog grondige wijzigingen doorgevoerd.

Comeback voor de grindbak

De renovatie van het circuit dient vooral om de goedkeuring van de FIM, de tweewielige tegenhanger van de FIA, te verkrijgen. Spa wil namelijk de 24H Spa Endurance World Championship Motos kunnen organiseren. Om dit mogelijk te maken moet er flink gesleuteld worden aan de uitloopstroken.

Voor een gevallen motorrijder heeft een extra stuk asfalt immers weinig zin: daarop glijdt hij gewoon genadeloos hard door en krijgt hij harde klappen wanneer hij wel gaat rollen. Een traditionele grindbak is dus de enige optie.Naast de terugkeer van de grindbakken heeft de organisatie de bereikbaarheid van het circuit verbeterd met nieuwe toegangswegen.

We lopen de wijzigingen stuk voor stuk even bij langs.

La Source (Bocht 1)

De bedrieglijk scherpe harpin waarmee de ronde begint is al vaak genoeg de locatie geweest van spectaculaire incidenten. Zo staan de capriolen van Romain Grosjean in 2012 en Fernando Alonso in 2018 bij de meeste fans nog helder op het netvlies. Het nieuwe La Source krijgt een grotere uitloopstrook voorzien van een grindbak. Daarnaast wordt de tribune op het rechte stuk richting Eau Rouge vervangen door een moderner exemplaar.

Eau Rouge - Raidilllon (Bocht 2, 3 en 4)

De meest bekende combinatie op het circuit blijft zoals gezegd wat betreft layout onaangetast. De vangrails bij Eau Rouge komen echter verder van de baan te staan om een grotere uitloopstrook te creëren. Aan de linkerkant van het eerste deel van Raidillon schuift de bandenstapel aan de linkerkant ook een stuk op. Bovenop de heuvel zien we aan de rechterkant ook een groter stuk asfalt.

Of het nieuwe concept het gevreesde terugstuiteren van gecrashte auto's zal voorkomen is nog niet duidelijk. Het publiek zal dat in ieder geval goed kunnen beoordelen. Op de top van de heuvel komt namelijk een nieuwe tribune met plek voor 4.600 toeschouwers en enkele VIP-boxen.

Les Combes en Malmedy (Bocht 6 en 7)

Bij de rechts-links-rechts combinatie van Le Combes en Malmedy, na de Kemmel Straight wordt het recept van La Source nogmaals herhaald. De uitloopstroken worden vergroot en het asfalt wordt vervangen door grind. Daarnaast worden er nieuwe toegangswegen geplaatst om het leven van de marshals iets makkelijker te maken.

Bruxelles (Bocht 8)

De lange off-camber slinger rechtsaf de heuvel af zal dit jaar nog uitdagender worden dan voorheen. Opnieuw worden de uitloopstroken vergroot, maar wordt het asfalt grotendeels opgebroken om plaats te maken voor meer grind. Een remfoutje of onverwacht onderstuur zal dus veel grotere gevolgen gaan hebben.

Blanchimont (Bocht 16 en 17)

Omdat Double Gauche (Pouhon en Jacky Ickx Corner), Fagnes, Paul Frère en Stavelot buiten schot blijven komen we alweer aan bij het razendsnelle Blanchimont. Wederom zet de organisatie in op een grotere uitloopstrook met meer grind. Zowel de flauwe kink die bekend staat als bocht 16 en de daadwerkelijke bocht verderop krijgen hun eigen grindbak. Daarnaast komt er een nieuwe toegangsweg om de sector beter bereikbaar te maken.

Familietraditie

Het favoriete circuit van wereldkampioen Max Verstappen zal er bij de Grand Prix van België van dit jaar heel anders uitzien. Op 28 augustus kunnen de twintig jaar oude grindbak grappen weer van stal. Al zijn we er zeker van dat Jos zijn zoon goed gewaarschuwd heeft voor de kattenbak des doods. We zien het grindbakduiken niet zo snel een familietraditie worden.

Autosport
  • Stijn Paspont, Circuit Spa Francorchamps