Christian Horner opgeroepen door de stewards voor kritiek FIA

De gridstraf voor Max Verstappen heeft een staartje gekregen: teambaas Christian Horner moet zich gaan verantwoorden voor zijn 'verhitte' reactie op de beslissing van de FIA

Christian Horner opgeroepen door de stewards voor kritiek FIA

Het is de zoveelste soap naast de baan in plaats van erop: Christian Horner is opgeroepen door de FIA vanwege de potentiële breuk van twee artikelen van de FIA International Sporting Code.

De Brit zou zich schuldig gemaakt hebben aan het gebruik van 'woorden, daden of geschriften die schade toebrengen aan de morele integriteit van de FIA, haar leden, leidinggevenden en motorsport in het algemeen.' (Artikel 12.2.1f).

Daarnaast zou Christian zich hebben 'misdragen tegenover licentiehouders, officials, officieren, leden van de staf van de FIA, de organisatoren, de deelnemers, doping officials en andere personen genoemd in Appendix A' (12.2.1k).

FIA in twijfel getrokken

De specifieke aanleiding voor de overtreding werd in het FIA-document niet genoemd, maar we kunnen wel een gokje wagen. Nadat Max Verstappen een gridstraf van vijf plekken kreeg voor het verbeteren van zijn tijd onder een dubbele gele vlag in de kwalificatie, reageerde Horner nogal aangebrand.

De chaotische manier waarop de gele vlag situatie ingesteld werd was voor Christian een aanleiding om het leiderschap van de FIA in twijfel te trekken. Hij stelde dat de marshals op eigen houtje geopereerd hadden:

"Ik vind dat de raceleider controle zou moeten hebben over het circuit. Hij is uiteindelijk de scheidsrechter en zo niet, dan krijg je een marshal die besluit een gele vlag uit te steken, hoe werkt dat?"

"Er moeten [daar] wat volwassenen zijn die volwassen beslissingen maken. Volgens mij is het gewoon een losgeslagen marshal geweest die een vlag uitgestoken heeft zonder instructie van de FIA. Ze moeten hun marshals onder controle houden. Zo simpel is het want dat is een cruciale klap voor ons in dit kampioenschap."

Geen gridstraf

Aangezien Christian tegenwoordig geen coureur meer is hangt hem uiteraard geen gridstraf boven het hoofd. Dat had destijds ook niet veel zin gehad, want de beste man startte eigenlijk toch altijd achteraan. In zijn nieuwe rol als teambaas kan hij wel een waarschuwing, formele reprimande, geldboete of een publieke taakstraf opgelegd worden, mocht de FIA hem schuldig achten.

Formule 1
  • Red Bull Content Pool