Boze Wolff: 'Diplomatiek voorbij na lachwekkende beslissingen wedstrijdleiding'

Na een serie tegenslagen in Brazilië ziet het Mercedes-opperhoofd het opeens niet meer zitten. De wedstrijdleiding oordeelt volgens Wolff teveel in het voordeel van Red Bull.

Boze Wolff: 'Diplomatiek voorbij na lachwekkende beslissingen wedstrijdleiding'

Het weekend in São Paulo ging aanvankelijk niet bepaald van een leien dakje voor het team van Mercedes. Na een bijzonder sterke kwalificatie op de vrijdag werd de auto van Lewis Hamilton vóór de Sprint illegaal bevonden. Het DRS-systeem van de Mercedes ging aan één kant te ver open: welgeteld 0.2 millimeter. Hamilton werd vervolgens gediskwalificeerd van de kwalificatie en moest daardoor op de zaterdag vanaf de laatste plek starten.

Vleugels en verdedigingsacties

Volgens Wolff was het harde oordeel over de vleugel het eerste teken van een weekend waar alles tegen zou zitten voor Mercedes:

"We hadden een kapot onderdeel in onze achtervleugel waar we niet naar konden kijken, niet konden analyseren. [De vleugel] kwam niet door de test en daarna werden we gediskwalificeerd, heel hard. En dan zie je Red Bull drie keer op rij een achtervleugel repareren in parc fermé zonder gevolgen."

Naas de verboden vleugel ergert Toto zich vooral aan de beslissing van de stewards om geen onderzoek te doen naar de harde verdedigingsactie van Max Verstappen op ronde 48. De boomlange Oostenrijker vindt het lachwekkend dat Max zijn rijder zomaar van de baan kon rijden:

"[De vleugel] is één ding, maar het toppunt kwam in de race. Het was was een heel verkeerde manier van verdedigen van Max, zeker over de limiet, maar hij moest dat doen om zich te verdedigen. Lewis wist het briljant te managen door contact te vermijden en zijn race zo te eindigen. Maar [die actie] was over de grens, het had op z'n minst een vijf seconden penalty moeten zijn."

Vertrouwen verloren

Wolff ging verder in zijn kritiek op de beslissingen van de FIA. Het oordeel over het Verstappen/Hamilton incident heeft zijn vertrouwen in de stewards geschaad. Hij geeft toe begrip te hebben voor de moeilijke positie van de stewards, maar is toch gepikeerd over de gang van zaken op Interlagos:

"Ze vegen het [incident] gewoon onder het tapijt, het is slechts het topje van de ijsberg. Het is gewoon lachwekkend. Ik wil niets claimen over de stewards, ik vind dat ze al een moeilijk leven hebben. Ze zijn er alleen maar om te verliezen: welke beslissing ze ook nemen, één van de teams zal altijd chagrijnig zijn. Ik zou niet in die stoel willen zitten. Maar op een bepaalde manier, wanneer je het hele weekend al klappen in het gezicht krijgt en je nog zo'n situatie er bovenop krijgt, verlies je het vertrouwen."

Diplomatie is voorbij

Ondanks alle klachten wil Wolff nog niet met zoveel woorden zeggen dat zijn team benadeeld wordt door de organisatie. Toch laat hij doorschemeren dat hij de beleefdheid en diplomatie wel voorbij is. Toto voelt zich zo gepiepeld dat hij in het vervolg hard tegen hard zal spelen:

"Ik wil niet huilen hier, want dat is niet hoe ik de sport zie. Ik vind gewoon dat we veel, heel veel klappen in het gezicht gekregen hebben dit weekend met betrekking tot beslissingen die beide kanten op hadden kunnen gaan, voor of tegen ons. Wanneer de beslissingen altijd tegen je uitvallen, dan is dat iets waar ik gewoon boos over word. Ik zal mijn team en mijn rijders verdedigen tegen wat komen gaat. Ik ben altijd heel diplomatiek geweest in hoe ik dingen bespreek. Maar de diplomatie is vandaag voorbij."

Formule 1
  • Mercedes-AMG Petronas F1 Team