DRS-gate sleept voort: Hamilton en Verstappen bij de stewards

De soap rond de open achtervleugel van Lewis Hamilton is nog niet over. De Brit is een tweede keer op het matje geroepen, vlak na zijn rivaal Max Verstappen.

DRS-gate sleept voort: Hamilton en Verstappen bij de stewards

Het sloeg gisternacht in als een bom: het nieuws dat Lewis Hamilton's Mercedes niet zou voldoen aan het technisch reglement. Het DRS-systeem van de F1 W12 E Performance zou volgens FIA technische afgevaardigde Jo Bauer verder open kunnen dan de toegestane 85 millimeter, wat een duidelijk snelheidsvoordeel opleverde tijdens de pre-kwalificatie.

De FIA heeft de vleugel in kwestie in beslag genomen voor nader onderzoek en heeft Lewis voor de tweede keer ter verantwoording geroepen. De vleugel van de wagen van Valtteri Bottas bleek overigens prima in orde te zijn. Het onderzoek loopt nog altijd. Mocht Mercedes schuldig bevonden worden, dan kan Hamilton waarschijnlijk rekenen op een start vanaf de allerlaatste plek op de grid.

Inspecteur Clouseau Verstappen

De aantijgingen tegen Mercedes zouden bijzonder goed uitkomen voor Max Verstappen en Red Bull, ware het niet dat de Nederlander zelf ook over de schreef gegaan is. Meteen na de kwalificatie had Verstappen kennelijk een donkerbruin vermoeden over de achtervleugel van Hamilton. Nadat hij uitgestapt was bekeek hij eerst zijn eigen achtervleugel en toen die van de Mercedes om te vergelijken.

Daar is in basis niets mis mee, we hebben het Sebastian Vettel immers talloze keren zien doen. De FIA keek bij die gevaallen echter steeds weg, ook al is het verboden om de auto's aan te raken in 'parc fermé' condities. De setup mag namelijk niet veranderd mag worden na de kwalificatie. De regel werd kennelijk niet meer nageleefd, maar de FIA het incident met Verstappen blijkbaar gebruiken om hierop terug te komen. Videobeelden gemaakt vanaf de tribune lieten Verstappen's acties zien.

De gevolgen

Door de wagen van Lewis aan te raken heeft Max het team van Mercedes een kans gegeven om te claimen dat er met de vleugel geknoeid is. Het lijkt ons echter sterk dat "Super Max" met twee vingers een vleugel weet door te buigen die ontworpen is voor snelheden boven de 360 kilometer per uur. Zelfs hij is niet zo sterk.

Waar hij wel risico op loopt is een straf die los staat van het onderzoek naar Hamilton. Voor het overtreden van parc fermé kan de FIA Verstappen een officiële reprimande, een geldboete, strafpunten op zijn licentie of een gridstraf van drie tot vijf plaatsen opleggen. Een combinatie van die vier is ook mogelijk.

Als Sir Lewis vanaf de laatste rij start verliest de Nederlander eigenlijk niets, maar buiten de top drie zijn er geen punten te verdienen in de Sprint. Bovendien zal Valtteri Bottas dan vanaf de pole position die geen pole position is starten, wat waarschijnlijk de Grand Prix op zondag ook veel moeilijker zal maken. Het is dus te hopen voor Verstappen en Red Bull dat hij er met een boete en een tik op de vingers vanaf komt.

Formule 1
  • Giorgio Piola via Formula 1, Mercedes-AMG Petronas F1 Team, Red Bull Content Pool
  • Exziz