Sebastian Vettel neemt schuld op zich voor slick-beslissing: 'Het was de verkeerde beslissing'

De Aston Martin kopman heeft de bizarre keuze voor slicks op een nog altijd natte baan verklaard. Volgens de viervoudig wereldkampioen moest hij 'iets anders proberen'.

Sebastian Vettel neemt schuld op zich voor slick-beslissing: 'Het was de verkeerde beslissing'

Het was een van de meest bizarre momenten van de Grand Prix van Turkije: op ronde 38 stuurde Aston Martin Sebastian Vettel een nog altijd natte baan op met een set Medium slicks onder zijn wagen.

Na een rampzalige, extreem glibberige outlap kwam de viervoudig wereldkampioen meteen weer terug naar de pits, maar zelfs bij het ingaan van de pitsstraat vond hij al bijna de muur.

Lessen van 2020

Volgens Seb was de vreemde beslissing om over te stappen op de slicks grotendeels aan hem te wijten. Hij had het idee dat er met de versleten intermediates niet veel meer te halen viel op dat punt van de race. Vettel baseerde zijn call op de ervaringen van vorig jaar met Ferrari, waarbij hij juist te lang buiten gehouden werd op de inters:

"Het was een beetje vreemd vandaag, vergelijkbaar met vorig jaar toen we te lang buiten bleven op intermediates. Op een bepaald punt dacht ik dat het tijd was voor slicks dus ik nam het risico, maar het werkte niet. Vorig jaar dacht ik met vijftien ronden te gaan dat ik de slicks moest proberen. De baan was toen een beetje erger dan nu dus ik dacht het te proberen was, maar het bleek een fout te zijn. We maakten samen het plan, maar ik deed de uiteindelijke beslissing, ik wilde het proberen."

Slicks werkten niet mee

Tegen de tijd dat Vettel aan de wissel dacht hadden waren zijn inters volledig afgesleten. Technisch gezien waren het dus gewoon slicks, maar toch werkte de overstap naar de Mediums niet. Sebastian kreeg de hardere compound van de Pirelli met de gele rand op de koude, vochtige baan simpelweg niet op temperatuur:

"Er was niks over van [het profiel van] de inters, dus ik dacht dat de slicks net zo goed zouden kunnen zijn, maar ik kon ze niet inwerken. Meteen nadat ik de pits verliet had ik door dat het de verkeerde beslissing was, Ik had gewoon geen grip en verloor zo veel tijd omdat ik ze niet kon laten werken. Het was erger dan ik had verwacht, ook al was het een beetje vochtig of nat hier en daar. Maar het grote probleem was dat ik de banden niet in kon slijten en dan glij je gewoon over het oppervlak."

Het team zou de zachtere Soft band niet gemonteerd hebben vanwege de afstand die er op dat moment nog te rijden was. De band met de rode rand zou het geen twintig ronden vol hebben kunnen houden, ondanks het feit dat de Soft dit weekend harder was dan de compounds gebruikt in Rusland.

Punten in het putje

Ondanks zijn verbazing over de langzaamheid waarmee de baan verbeterde neemt Vettel de verantwoordelijkheid op zich. Door de stop heeft hij voor het team waarschijnlijk een aantal goede punten weggegooid.

"De gok werkte niet vandaag. Het kostte ons waarschijnlijk een punt of twee want we reden tot dat moment in de top 10. Ik was erg verbaasd over hoe langzaam de baan verbeterde. Het was vergelijkbaar met vorig jaar want het droogde gewoon niet op."

Sebastian mag zich over twee weken gaan revancheren tijdens de Grand Prix van Amerika op Austin's Circuit of the Americas.

Formule 1
  • Aston Martin Cognizant F1 Team
  • F1Fun4U