Lewis Hamilton onderzocht voor DRS-overtreding

De FIA heeft Mercedes ter verantwoording geroepen na de kwalificatie voor de F1 Sprint in São Paulo. Het DRS-systeem zou niet voldoen aan het technisch reglement.

Lewis Hamilton onderzocht voor DRS-overtreding

Tijdens de kwalificatie voor de kwalificatie op Interlagos was het weer eens de grote Lewis Hamilton-show. De Brit wist titelrivaal Max Verstappen in alle sessies te snel af te zijn. In Q3 was het uiteindelijke verschil zelfs een dikke vier tienden van een seconde. Hamilton veroverde daarmee de pole position die geen pole position is, terwijl Verstappen de Sprint start vanaf de tweede plek.

Groot gat

Wie hoopt (of vreest) voor een herhaling van het Sprint-weekend van Silverstone kan echter bedrogen uitkomen. Tijdens de technische inspectie na de kwalificatie werd er een groot probleem ontdekt met de Mercedes-AMG F1 W12 E Performance van de zevenvoudig wereldkampioen.

Het DRS-systeem bleek namelijk verder te kunnen openen dan de maximaal toegestane 85 millimeter. Aangezien een groter gat een groter snelheidsvoordeel oplevert is dit in strijd met zowel de technische als de sportieve reglementen. Jo Bauer, technische afgevaardigde van de FIA, stelde een rapport op en stuurde deze door naar de stewards. Ongeveer een kwartier later werd een lid van het Mercedes-team ter verantwoording geroepen bij het kantoortje van de stewards.

De gevolgen

Tot op heden is er nog geen besluit genomen, maar wanneer Mercedes schuldig wordt bevonden aan het rijden met een auto die niet aan de regels voldoet zullen de consequenties zwaar zijn. Alle tijden gereden in de kwalificatie zullen ongeldig worden verklaard vanwege het oneerlijke voordeel dat Hamilton genoten zou hebben, ongeacht de intentie van het team. Regels zijn regels, de toedracht van de overtreding is niet relevant.

Als gevolg hiervan zou hij achteraan moeten starten voor de Sprint. Dit zou Sir Lewis veroordelen tot een moeilijke inhaalrace, die op zondag ook nog eens teniet gedaan zal worden door een motorpenalty van vijf plaatsen. Het weekend - en misschien de titel - zouden daarmee verspeeld kunnen worden.

Dit weekend zijn oud F1-rijders Vitantonio Liuzzi en Roberto Moreno aangewezen als twee van de vier dienstdoende stewards. Voor de complotdenkers onder ons: geen van beiden hebben een directe link met Mercedes. Liuzzi is echter wel een afgestudeerde van de Red Bull Drivers Academy. We vertrouwen er echter op dat de stewards tot een eerlijk oordeel zullen komen. We wachten in spanning af.

Formule 1
  • Mercedes-AMG Petronas F1 Team