Bottas is er klaar mee: 'Hopelijk kan ik in Abu Dhabi met Alfa Romeo testen' 

Valtteri's vertrek naar Alfa Romeo kan niet snel genoeg komen. De Fin werkt aan een vervroegd ontslag bij Mercedes om zo snel mogelijk aan de slag te gaan bij zijn nieuwe werkgever.

Bottas is er klaar mee: 'Hopelijk kan ik in Abu Dhabi met Alfa Romeo testen' 

Na vijf seizoenen als Lewis Hamilton's loyale waterdrager is het Mercedes-avontuur aan het einde van dit seizoen eindelijk over voor Valtteri Bottas.

De ervaren Fin maakt plaats voor het jeugdige talent van George Russell, en vervangt op zijn beurt veteraan Kimi Raikkonen bij Alfa Romeo. Bottas heeft nog vier races te gaan onder de vlag van de driepuntige ster, maar ziet zijn contract liever eerder aflopen dan gepland.

Vervroegd ontslag

Op 14 en 15 december krijgen de teams in Abu Dhabi de gelegenheid om te testen met aangepaste 2021 auto's in voorbereiding op de ground effect machines van 2022. Bottas staat officieel nog onder contract bij Mercedes tot het einde van het jaar. Het heeft echter weinig zin om te testen voor het team dat je de laan uitgestuurd heeft.

Valtteri hoopt dan ook dat er voor die tijd iets geregeld kan worden. Tegenover Autosport verklaarde hij er veel zin in te hebben om aan zijn nieuwe leven te beginnen na een bezoek aan het Sauber-hoofdkwartier in het Zwitserse Hinwil:

"Ik ben er een paar weken geleden geweest. Het is een goede fabriek, dus ze hebben alle faciliteiten om een sterk team te zijn. Ik denk dat ze de auto van dit jaar niet echt ontwikkeld hebben. Ik verwachtte niet veel vooruitgang van ze dit jaar. Dus ik denk dat ze vooruitgekeken hebben naar [2022] sinds januari. Ik heb al een stoeltje gepast. We zullen zien [of ik in Abu Dhabi kan testen]. Hopelijk is het ja."

Teambuilding

Alfa Romeo teambaas Frédéric Vasseur bevestigde de plannen voor het vervroegd binnenhalen van zijn nieuwe sterrijder. Gesprekken met Mercedes zouden de commerciële verplichtingen moeten oplossen:

"We moeten erover discussiëren met Mercedes en natuurlijk tot een overeenkomst komen. Ik hoop dat we iets kunnen vinden. Een contract is een contract, en hij heeft een contract tot het einde van het jaar, dus we moeten een oplossing vinden."

"Zelfs als de auto van volgend jaar volledig anders is, is het een goede oefening voor beide partijen om [de test] te doen, om de ervaring van met elkaar samenwerken te hebben. Ik denk dat het logisch is als [Valtteri] de test voor ons doet, het zal een goede kans zijn. Het gaat meer om het opbouwen van de relatie tussen het team en de coureur."

"We werken eraan"

Een woordvoerder voor Mercedes liet tegenover Autosport positieve geluiden horen over de contractonderhandelingen. Mercedes heeft geen reden om Bottas in de weg te staan bij de overstap naar Alfa Romeo. "We werken eraan", klinkt het vanuit de zevenvoudig wereldkampioenen.

Na vijf jaar aan het lijntje gehouden te zijn met éénjarige contractjes en constant teamorders te hebben moeten incasseren kan Valtteri in Abu Dhabi dus eindelijk uit de schaduw van zijn mateloos succesvolle teamgenoot komen. We wensen hem alle geluk en succes toe bij het voormalige Sauber.

Formule 1
  • Mercedes-AMG Petronas F1 Team