Abu Dhabi geeft eerste beelden Yas Marina Circuit vrij

Een van de saaiste circuits uit de geschiedenis van de sport heeft eindelijk een makeover gekregen. De organisatie schotelt ons alvast de eerste renders voor.

Abu Dhabi geeft eerste beelden Yas Marina Circuit vrij

We hebben er meer dan tien jaar op moeten wachten, maar dit jaar is het dan eindelijk zover. Na jaren klachten over de dodelijke saaie layout heeft Abu Dhabi eindelijk de schep gezet in het Yas Marina Circuit. In één beweging heeft de organisatie alle grote problemen met het door Hermann Tilke getekende circuit geprobeerd op te lossen. We nemen ze met behulp van nieuwe renders nog een keer door.

De Hairpin (bocht 5)

2009-2020

Het voormalige bocht 5-6-7 complex was een van de meest gehate stukken asfalt op de kalender. In plaats van de normale hairpin te gebruiken gingen de auto's een ongelukkig kronkelende chicane in, waardoor er geen enkele kans was op een traditionele uitremactie. Bovendien werden de wagens zo vertraagd dat het moeilijk was om bij een voorganger aan te sluiten op het rechte stuk na de bochten.

2021-

Voor dit jaar is de chicane gelaten voor wat -ie is en is de hairpin verlengd en verbreed. Zo is er een grote remzone ontstaan na het vloeiende bocht 2-3-4 complex. De auto's zullen met ongeveer 300 kilometer per uur op de hairpin afkomen. Bovendien kunnen ze meer snelheid meenemen naar het rechte stuk. Vanwege die verhoogde snelheid zijn de tribunes verder naar achteren verplaatst om een uitloopzone te creëren.

Marsa bocht (bocht 9)

2009-2020

Bocht 11, 12, 13 en 14 hadden een vergelijkbaar probleem met de hairpin. In plaats van een mooie vloeiende bocht werd ook hier een rommelig ogende chicane gebruikt, gevolgd door de hoekige bocht 14. De sectie liet geen ruimte om zij aan zij te vechten, waardoor de posities vaak al beslist werden met DRS-gevechten op het rechte stuk.

2021-

De knullige hoeken zijn volledig verdwenen bij de nieuwe layout. In plaats van de chicane zien we nu één grote vloeiende bocht. Abu Dhabi is er zelfs zo trots op dat de bocht een naam gekregen heeft: Marsa. De Zandvoort-achtige kombocht moet ervoor zorgen dat twee auto's zijn aan zij op verschillende lijnen hun snelheid mee kunnen nemen om een aanval te plaatsen in bocht 12, het begin van de Hotel-sectie.

Hotel-sectie (bocht 12, 13, 14)

2009-2020

De sector die onder het imposante W Abu Dhabi - Yas Island Hotel doorloopt was altijd een soort pauze in de ronde. Vanwege de wederom scherpe hoeken was er geen ruimte voor inhaalacties en werden de banden ook nog eens veel te heet. Echt pushen kon dus gewoon niet, zeker niet vanwege het effect van de vuile lucht van een voorganger. De coureurs moesten letterlijk wachten tot ze de sectie achter zich gelaten hadden voordat ze weer aan aanvallen konden denken.

2021-

In tegenstelling tot de hairpin en Marsa zijn de wijzigingen bij het hotel vrij subtiel. Vanwege het enorme gebouw waar het circuit onderdoor loopt aan de ene kant en het water van de Marina Bay aan de andere kant kon het asfalt immers niet drastisch verlegd worden. In plaats daarvan is de baan iets verbreed en zijn de hoeken van bocht 12, 13, en 14 minder acuut gemaakt. Zo moet met name het oververhitten van de banden voorkomen worden. Het probleem van de dirty air kan Abu Dhabi echter niet oplossen: dat laten ze over aan de nieuwe auto's voor volgend jaar.

Duel in the Desert

Helaas hebben we nog niets beters dan renders, maar op het eerste gezicht zien de grondige veranderingen er veelbelovend uit. Met een beetje geluk krijgen we op het vernieuwde circuit een zinderende finale te zien tussen Max Verstappen en Lewis Hamilton. Na vijf jaar krijgt het Duel in the Desert dan eindelijk een vervolg. De problemen met Abu Dhabi zijn nu (hopelijk) opgelost. Nu Qatar en Saoedi Arabië nog...

Formule 1
  • Yas Marina Circuit