'F1 auto van 2022 veel sneller dan verwacht'

Van de gedroomde snelheidsreductie lijkt volgend jaar niets terecht te komen. De nieuwe ground effect auto's zullen maar fractioneel langzamer zijn dan de huidige machines.

'F1 auto van 2022 veel sneller dan verwacht'

Volgend jaar zal de Formule 1 na lang wachten een nieuw tijdperk ingaan. Na vijf jaar met enorme wagens die enorme turbulentie genereren stapt de sport over op (iets) kleinere ground effect-ontwerpen. Door het merendeel van de downforce met de vloer op te wekken moet de dirty air verminderd worden en inhalen weer een gewoonte worden.

Tegelijkertijd werd er bij de aankondiging van de nieuwe regels in 2019 gesuggereerd dat de nieuwe auto's veel langzamer zouden worden. FIA Single Seater Technical Advisor Nicholas Tombazis sprak over een gat van maar liefst 3 tot 3,5 seconden ten opzichte van de 2018-specificatie.

Halve seconde

Met strengere restricties op de aërodynamische delen, een verhoogd minimumgewicht en minder vermogen (+-20 pk) vanwege een nieuwe E10-brandstofmengsel is het logisch om aan te nemen dat de nieuwe generatie minder hard zal gaan dan de huidige machines. Zeker nadat er nog eens 17 kilo toegevoegd is aan het originele minimumgewicht.

In een interview met Auto, Motor und Sport schat F1 Chief Technical Officer Pat Symonds het gat nu echter heel anders in. Volgens de ervaren Brit zullen de 2022-auto's gemiddeld slechts een halve seconde gaan inleveren.

Per baan verschillend

Aston Martin-teambaas Otmar Szafnauer schatte afname in snelheid twee jaar geleden nog op een enorme vijf tot zeven seconden, maar is inmiddels om. De Roemeense Amerikaan kan zich vinden in de lezing van Symonds, maar zet er een kanttekening bij: op sommige banen zal het gat toch iets groter zijn, zo verklaarde hij aan RaceFans:

"Het zal van de banen afhangen. Ik denk dat we op bepaalde circuits op hetzelfde niveau zullen zitten en op anderen zullen we langzamer zijn. Maar mijn schatting van vijf tot zeven seconden destijds was voordat we ons in ons ontwikkelingsprogramma verdiept hadden. Ik denk dat we er een stuk dichter bij zullen zitten - zelfs op circuits waar we langzamer zullen zijn - dan vijf tot zeven seconden. Het zal op sommige plekken een halve seconde verschil zijn, op sommigen één tot twee seconden."

Szafnauer is teruggekomen op zijn schatting in 2019.

Waar ligt het aan?

Het beperkte effect van de restricties kan een aantal redenen hebben. Zo is de hoeveelheid downforce die met de nieuwe venturi tunnels opgewekt kan worden nog helemaal niet bekend. Het kan maar zo dat de 2022-auto's zelfs meer downforce opwekken dan de huidige modellen. Ondanks hun hogere gewicht en lagere vermogen zullen de nieuwelingen op hogesnelheidsbanen tijd kunnen winnen, ook vanwege de verminderde luchtweerstand. Daarbij zorgen de nieuwe 18-inch laagprofielbanden waarschijnlijk voor betere reacties vergeleken met het hoge 13-inch rubber.

De grootste factor is echter de extra tijd die de teams gekregen hebben om hun concepten door te ontwikkelen. Dankzij het jaar uitstel door de pandemie hebben de teams de kans gehad de nieuwe reglementen tot in het kleinste detail door te nemen. Zo hebben ze zelfs in het extreem strenge 2022-reglement toch wat mazen in de wet kunnen vinden om snelheid terug te winnen. Of dat een Brawn GP-achtige doorbraak zal zijn valt echter nog maar te bezien.

Life finds a way

Hoe groot het gat echt zal zijn zullen we pas merken na de eerste Grand Prix, maar één ding is zeker. Hoeveel je ze ook in de weg legt, een F1 team weet altijd meer snelheid te vinden. De reductie van 3,5 naar 3,0 liter motoren in 1995 leidde bijvoorbeeld op de korte termijn tot een snelheidsreductie, maar tegen het einde van het V10-tijdperk zagen we binnen diezelfde formule de meest krachtige natuurlijk ademende F1-motoren ooit. Hetzelfde gold voor de gegroefde banden en talloze aerodynamische aanpassingen. Zoals ene Jeff Goldblum ooit prevelde: "Life, uhhh, finds a way."

Formule 1
  • Formula 1, Mercedes-AMG Petronas F1, Aston Martin Racing