Michael Masi vindt 'springplank-kerbs' op Monza geen probleem

De sausage kerbs hoeven ondanks hun rol in het incident van afgelopen zondag niet op de schop. Volgens raceleider Michael Masi hebben ze precies gedaan waar ze voor zijn.

Michael Masi vindt 'springplank-kerbs' op Monza geen probleem

Na alle verwijten over en weer over de schuldvraag zou je het bijna vergeten, maar de derde veroorzaker van de spectaculaire clash tussen Max Verstappen en Lewis Hamilton op Monza is helemaal niet afgestraft. Toen Hamilton de lijn van Verstappen afkneep moest de Nederlander namelijk noodgedwongen over de hoge 'sausage kerbs' heen, waardoor de voorkant van zijn wagen omhoog stuiterde.

Met de voorwielen in de lucht kon Verstappen het contact met de wielen van de Mercedes niet meer vermijden. Het rechterachterwiel van de RB16B raakte het linkerachterwiel van de W12, waardoor de Red Bull het luchtruim koos. Na het afschaven van de rolbeugel eindigde de auto via de halo op de neus van de Schwarzpfeil. Zonder die onnodig hoge kerbs had het incident een hele andere lading gehad.

De impact op de halo had voorkomen kunnen worden.

Kerbs werkten zoals bedoeld

Raceleider Michael Masi vindt dat de kerbs precies gedaan hebben waar ze voor bedoeld zijn. Hij kan zich niet vinden in de kritiek dat het neerleggen van hoge drempels voor gevaarlijke situaties zorgt. In het na de onfortuinlijke dood van Jules Bianchi telksen zo voorzichtige Formule 1 is het een opmerkelijke opvatting:

"In die situatie vind ik dat de sausage kerb best goed werkt in die specifieke bocht. Het was de keuze van de coureur. Je kunt tegen een kerb aanrijden of er links langsgaan, wat we meerdere keren hebben gezien gedurende het weekend. Een aantal mensen in gelijkwaardige situaties besloten om links over die kleine hobbels te gaan en de baan weer op te rijden."

Gewoon niet overheen rijden dus, vindt Michael. Dat er situaties kunnen ontstaan waarbij de kerb niet te vermijden is vindt hij kennelijk niet relevant. Bovendien is elkaar raken met 30-40 kilometer per uur dus een straf waard, maar auto's lanceren met onnodige verkeersdrempels is prima. Waarvan akte.

Formule 1
  • Formula 1