Lachwekkende compensatie voor verregende fans Spa Francorchamps

Vijf maanden na de blamage van de Grand Prix van België krijgen laat de organisatie eindelijk van zich horen. De weggespoelde fans kunnen zich nu aanmelden voor een loterij voor één van de 170 gratis tickets.

Lachwekkende compensatie voor verregende fans Spa Francorchamps

Het is nog steeds één van de grootste smetten op de reputatie van de Formule 1: de Grand Prix van België 2021. Door aanhoudende regen, mist en spray op het legendarische circuit werd de race uiteindelijk besloten na drie ronden achter de safety car, waar maar slechts één van werd meegeteld voor het klassement. In de tussentijd hadden zo'n 75.000 fans op het circuit meerdere uren in de stromend regen erop zitten, zonder te krijgen waar ze honderden euro's voor betaald hadden.

Contractbreuk

Boze tongen beweerden dat de geclassificeerde ronden achter de safety car gebruikt waren om een officieel raceresultaat te creëren, waardoor de Formule 1 en aanverwante organisaties geen risico liepen op contractbreuk. Zo hoefde er geen compensatie te worden betaald. Die cynische lezing leek lange tijd een harde kern van waarheid te hebben, aangezien er geen cent richting de ontevreden fans ging.

170 stuks

Spa Grand Prix, de lokale organisator achter de race, heeft na vijf maanden wachten toch maar een poging ondernomen om de toeschouwers van de kortste race aller tijden tegemoet te komen, zo meldt RaceFans.

Mensen die vorig jaar een ticket gekocht hebben kunnen zich nu aanmelden voor een 'loterij' waarbij ze kans maken op één van de 20 VIP tickets, 50 Gold tickets of 100 Silver tickets. Dat lees je goed: voor een groep van 75.000 worden slechts 170 stuks beschikbaar gemaakt. Voor de enorme groep die dus geen tickets zal 'winnen' geeft de organisatie F1 TV toegangspassen weg en wordt er op de donderdag voor de GP een speciaal 'fan event' georganiseerd.

Orders zijn orders

De compensatie is in verhouding uiteraard erg karig, maar officieel ligt de schuld niet bij Spa Grand Prix. Het runnen van de race viel immers volledig op de schouders van de FIA en de Formule 1. De lokale organisatie had daar niets over te zeggen. Bovendien is SGP bij wet niet verplicht om de kosten van alle tickets van vorig jaar te vergoeden. De loterij is dus goedbedoeld. Of de fans daar ook veel begrip voor zullen kunnen opbrengen durven we echter niet te zeggen.

De Grand Prix van België staat gepland voor 28 augustus 2022.

Formule 1
  • Mercedes-AMG Petronas F1 Team, Red Bull Content Pool